G. Mažeikis – apie V. Zalužno ir V. Zelenskio konfliktą: prezidentas ieško išeities | Diena.lt

G. MAŽEIKIS – APIE V. ZALUŽNO IR V. ZELENSKIO KONFLIKTĄ: PREZIDENTAS IEŠKO IŠEITIES

Viešumoje sklindant gandams apie Ukrainos kariuomenės vyriausiojo vado Valerijaus Zalužno atleidimą, įtampa šalies karinėje vadovybėje vis dar auga.

Internete ir žiniasklaidoje vis netyla kalbos apie V. Zalužno atleidimą. Pirmą kartą nesutarimai tarp V. Zalužno ir Ukrainos prezidento Volodymyro Zelenskio išryškėjo dar praėjusių metų rudenį, kai kariuomenės vadas interviu „The Economist“ pripažino, kad kovos su Rusija atsidūrė aklavietėje. Prezidentas tada tai griežtai paneigė.

Tačiau visai neseniai Ukrainos prezidentas pats pirmą kartą viešai apie tai prabilo. Jis patvirtino, kad svarsto šį klausimą, tačiau pabrėžė, kad ketina keisti ir nemažai kitų vadovų ir kad tai susiję ne tik su kariniu sektoriumi.

Apie konflikto tarp V. Zelenskio ir V. Zalužno priežastis bei pasekmes kalbamės su filosofu, Vytauto Didžiojo universiteto profesoriumi Gintautu Mažeikiu.

– Ar galėtumėte papasakoti, koks konfliktas vyksta tarp V. Zelenskio ir V. Zalužno?

– Na, pirmiausia, tai yra normalus konfliktas, pavadinkime taip. Kariaujančiose šalyse visada atsiranda įtampa tarp politinės ir karinės vadovybės. Daugelyje pasaulio šalių taip atsitinka, nes ir politinėje, ir karinėje vadovybėje būtina rotacija, ypač tuo atveju, jei yra nepasiekti kažkokie rezultatai. Būna perrenkami prezidentai ir karinė vadovybė taip pat gali keistis. Jie visi daro karjerą – vieni generolai juda iš vienos vietos į kitą. Tai yra normalu.

Kitas dalykas, ar tai gerai vyksta ir kaip tai vyksta pačioje Ukrainoje. Ir čia, žinoma, Rusija pirmiausia naudojasi šituo galimu pakeitimu propagandiniais tikslais. Ir antrasis dalykas, šitas pakeitimas yra dėl to, kad V. Zelenskis bando atrasti išeitį iš sustingusios fronto linijos. Tokių sprendimų, kaip pakeisti situaciją fronte, ieško Rusija. Tokių sprendimų ieško ir Ukraina – kaip pagerinti savo būklę, puolimą fronto linijoje. Čia yra objektyvi priežastis, kodėl tas pakeitimas gali vykti.

Antra priežastis yra lyderystės kvestionavimas. Bet kokiu atveju, V. Zalužnas tapo tautos lyderiu, žvaigžde. Ir V. Zelenskis taip pat yra žvaigždė. Esant nesėkmėms fronte, fronto linijose, vienas iš jų turi būti atsakingas. Bet kokiu atveju atsakomybę turėtų priimti arba V. Zelenskis, arba V. Zalužnas ir padaryti tam tikras išvadas. Kitas dalykas, pati kariuomenė ir pati visuomenė Ukrainoje į šitą pakeitimą reaguoja nepaprastai skausmingai ir mato tame Ukrainos visuomenės ir gynybos silpnėjimą, nežiūrint to, kad dar nežinoma tiksliai, kuo jis bus pakeistas, koks kitas generolas galėtų užimti jo vietą ir kur vėliau galėtų pasitraukti ir ką veiktų V. Zalužnas. Iš šalies žiūrint, siūlyčiau dėl to labai stipriai nepanikuoti, tai yra normalus bandymas ieškoti sprendimų.

– Jūs minėjote, kad V. Zalužnas Ukrainoje tapo žvaigžde. Tad kaip ukrainiečiai vertina kariuomenės vadą, ar jis vertinamas palankiai?

– Noriu pasakyti, kad taip, V. Zalužnas Ukrainoje iš tikrųjų yra žvaigždė. Visuomenė į tai labai reaguoja. Ir tai, kad V. Zelenskis nori pakeisti V. Zalužną ir to niekur neslepia, labai menkina paties V. Zelenskio populiarumą. Jeigu pakeitus V. Zalužną, nebus sėkmės fronto linijoje, o čia reikia abejoti, kad ji galės būti, tai tada tokiu atveju visas negatyvumas, visa atsakomybė teks V. Zelenskiui. Ir jo galimybės netgi išsilaikyti prezidento poste ilgesnį laiką bus silpnos.

Kariaujančiose šalyse visada atsiranda įtampa tarp politinės ir karinės vadovybės.

– Kokią įtaką šis nesutarimas daro karui Ukrainoje dabar?

– Sunku pasakyti. Negalima sakyti, kad šis nesutarimas tapo priežastimi to, kad Ukraina nepasiekė įspūdingų rezultatų fronto linijoje nei derybose su Vakarais. Nes lėktuvų kaip nebuvo – taip nebuvo, kaip gerų tankų negauna – taip negauna, kaip trūksta sviedinių – taip dar labiau jų trūksta. Kitaip tariant, V. Zelenskis ieško išeities. Neseniai buvo pakeistas Krašto apsaugos ministras, dabar jau bandoma kariuomenės vadą keisti. Kitaip tariant, bandoma ieškoti sprendimų ir šalies viduje, ir išorėje. Žinoma, kad tai susilpnins V. Zelenskio poziciją Radoje, nes dalis Rados, ko gero, skausmingai į tai reaguos.

– Ar nesutarimas veikia pačią kariuomenę?

– Norėčiau pasakyti, kad kariuomenė yra toks dalykas, kai pulkininkai ir generolai visada juda iš vienos vietos į kitą, ta prasme, kad jie visada turi augimą. Ir kariuomenės principas ir yra augimo, kopimo laiptais, karjeros principas. Ir tai, kad V. Zalužnas bus atleistas, tikrai visa aibė generolų tikėsis jų paskatinimo, jų laipsnio padidinimo. Vieniems tai blogai, kažkuriuo požiūriu, o kai kuriai fronto linijai, kai kuriai karininkų grupei tai bus labai gerai, nes tai yra augimas, tai yra galimybė siekti didesnių rezultatų.

– Kas galėtų pakeisti V. Zalužną?

– Generolų, kurie vadovauja atskiroms fronto linijoms Ukrainos rytuose ir pietuose yra pakankamai daug. Ir aš nenorėčiau spėlioti, kuris iš jų keis. Tiesiog jų išvardijama visa aibė. Ir netgi įvardijami tokie veikėjai kaip [Kyrylas] Budanovas. Bet veikiausiai, kuris nors fronto linijos generolas.

Gairės: Valerijus Zalužnas, atleidimas, Volodymyras Zelenskis, karas Ukrainoje, Gintautas Mažeikis
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS