G. Thunberg: D. Trumpas įnirtingu klimato kaitos neigimu privertė žmones susimąstyti | Diena.lt

G. THUNBERG: D. TRUMPAS ĮNIRTINGU KLIMATO KAITOS NEIGIMU PRIVERTĖ ŽMONES SUSIMĄSTYTI

JAV prezidento Donaldo Trumpo kraštutinė pozicija klimato kaitos klausimu privertė daugelį žmonių susimąstyti ir padėjo įžiebti judėjimą prieš klimato kaitą, teigia 16-metė švedų klimato aktyvistė Greta Thunberg.

G. Thunberg interviu naujienų agentūrai AFP davė prieš išvykdama iš Šiaurės Amerikos, kur ji praleido beveik tris mėnesius.

„Jis toks kraštutinis, jis sako tokius kraštutinius dalykus, kad žmonės būna priversti susimąstyti“, – burlaiviu išplaukti iš Virdžinijos valstijos į Europą besiruošianti G. Thunberg sakė AFP.

„Kai jis buvo išrinktas, pagalvojau, kad dabar žmonės pagaliau jau turi prabusti, – tęsė ji. – Jei veiksime taip, kaip veikėme, regis, nieko nevyks. Galbūt jis netgi padeda.“

G. Thunberg padėti sugrįžti į Europą pasisiūlė jauna australų pora.

26-erių Elayna Carausu ir 35-erių Riley'is Whitelumas kartu su jų 11 mėnesių berniuku gyvena savo katamarane ir įamžina savo nuotykius socialiniuose tinkluose. Būtent jie atsiliepė į G. Thunberg pagalbos prašymą aplinkai draugišku būdu sugrįžti į Europą.

Iš pradžių australai ketino praleisti žiemą Jungtinėse Valstijose, tačiau dabar G. Thunberg ir jo tėvą Svantę Thunberg nuplukdys savo 14 m ilgio katamaranu „La Vagabonde“ (liet. „Klajoklis“).

Savo kelis mėnesius trukusią kampaniją JAV ir Kanadoje bei apsilankymą svarbiame Jungtinių Tautų (JT) klimato kaitos viršūnių susitikime rugsėjį aktyvistė vertino nevienareikšmiškai.

„Viena vertus, daug dalykų pasikeitė, daug dalykų pajudėjo tinkama linkme, bet taip pat mes praleidome dar kelis mėnesius be realių veiksmų, žmonės vis dar nesuprato, kokios nepaprastoje padėtyje mes esame“, – sakė kitąmet į mokyklos suolą sugrįšianti G. Thunberg.

Kelionė burlaiviu per Atlantą truks 2–3 savaites, priklausomai nuo oro sąlygų. Prie jaunos australų poros, jų sūnaus Lenny'io, kuris, beje, turi savo „Instagram“ paskyrą, ir Thunbergų prisijungs profesionalus britų buriuotojas Nikkis Hendersonas, pakviestas padėti kelionėje.

Visa ši grupė plauks į už 5,5 tūkst. km esančią Portugaliją, kad gruodžio 2–13 dienomis sudalyvautų Ispanijos sostinėje Madride vyksiantį COP 25 klimato kaitos viršūnių susitikimą.

Iš pradžių viršūnių susitikimą planuota surengti Čilėje, tačiau planus pakeitė politiniai neramumai šioje šalyje, todėl G. Thunberg reikėjo skubiai keisti kelionės planus.

„Jei laiku nusigausiu į COP 25, tada sudalyvausiu ten, nes gavau pakvietimą“, – sakė ji, vilkėdama džemperį su užrašu „Susivienykime vardan mokslo“.

„Tada vyksiu namo, tikriausiai“, – kelionės planais dalijosi jaunoji aktyvistė.

Rašyti komentarą
Komentarai (6)

...

Sakoma "Duok durniui kelią'... va iki kur ana nuplaukė.

Stasius

Va ,kaip gerai ,atsirado nauja pasaulio gelbetoja,nes jei ne ji, tai niekas ir nezinotu apie klim.atsilima ,stai ir Trumpas suzinojo, nu pranase ir gana.Geriau droztu i mokykla ,o tai liks beraste ,ir nebrvezios niekas su jachta.

...

Sako, kartais buriuotojai savo bendrakeleivius paprasčiausiai ekologiškai suėda... :s
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS