G7 šalys raginamos finansuoti pasaulinę vakcinacijos kampaniją | Diena.lt

G7 ŠALYS RAGINAMOS FINANSUOTI PASAULINĘ VAKCINACIJOS KAMPANIJĄ

Likus kelioms dienoms iki G7 viršūnių susitikimo Didžiojoje Britanijoje, 230 politikos, ekonomikos ir mokslo asmenybių paragino didžiąsias pramonines valstybes finansuoti pasaulinę vakcinacijos kampaniją. G7 turėtų sumokėti du trečdalius sumos iš 66 mlrd. JAV dolerių (54,2 mlrd. eurų), kurių, kaip manoma, reikės per ateinančius dvejus metus, kad būtų paskiepyti žmonės ir skurdžiose šalyse, teigiama rašte.

Tai atitinka 44 mlrd. dolerių, apie 36 mlrd. eurų. Kreipimosi iniciatorius, buvęs britų premjeras Gordonas Brownas, kurį cituoja laikraštis „The Guardian“, sakė, kad šis pasiūlymas kiekvienam britui atsieis 0,35 euro per savaitę. Rašte pabrėžiama, kad parama yra ne labdaros aktas, o strateginis kiekvienos šalies interesas. G7 grupę sudaro JAV, Kanada, Didžioji Britanija, Japonija, Prancūzija, Italija ir Vokietija.

„G7 taip pat turėtų imtis iniciatyvos dėl vakcinų dalijimo ir savanoriškų licencijavimo susitarimų“, – teigiama toliau. Tai esą apimtų ir laikiną patentų atsisakymą, kad būtų galima perduoti vakcinų gamybai reikalingas žinias ir technologijas. „2020-aisiais globalus bendradarbiavimas žlugo, tačiau 2021-ieji gali pradėti naują erą“, – pabrėžia asmenybės.

Be G. Browno ir jo pirmtako Tony‘io Blairo raginimą pasirašė daugiau kaip 100 buvusių šalių lyderių ir buvusių ministrų. Tarp jų yra buvęs JT generalinis sekretorius Ban Ki-moonas ir Nobelio taikos premijos laureatas Juanas Manuelis Santosas. Savo parašą taip pat padėjo „Virgin“ įkūrėjas Richardas Bransonas, „Ikea“ vadovas Jesperas Brodinas, ekonomistai Michaelis Spence‘as ir Josephas Stiglitzas.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS