Garsus Kinijos kino kūrėjas Zhang Yimou atsiprašo dėl vaikų | Diena.lt

GARSUS KINIJOS KINO KŪRĖJAS ZHANG YIMOU ATSIPRAŠO DĖL VAIKŲ

  • 0

Garsus Kinijos kino kūrėjas pripažino, kad su dabartine žmona susilaukė trijų vaikų, sakoma studijos atsiprašyme spaudai, kuris buvo paskelbtas po sklandžiusių gandų, kad šis režisierius pažeidė prieštaringai vertinamus šalies šeimos planavimo įstatymus.

Zhang Yimou (Džang Imou), filmų „Pakabink raudoną žibintą“ (Da Hong Denglong Gaogao Gua) ir „Raudonasis gaolianas“ (Hong Gaoliang) kūrėjas, su dabartine žmona turi du sūnus ir dukterį, „Yimou Studio“ pranešė savo puslapyje „Sina Weibo“ - kiniškame „Twitter“ ekvivalente.

Tai reikštų, kad 62 metų Zhang Yimou iš viso turi keturis vaikus, tarp jų – dukterį iš ankstesnės santuokos, ir taip galimai pažeidė Kinijos vieno vaiko politiką.

Zhang Yimou „norėtų nuoširdžiai atsiprašyti visuomenės dėl sukeltų neigiamų pasekmių“, sakoma „Yimou Studio“ pareiškime, kuriame nurodoma, kad studija yra susijusi su šiuo režisieriumi.
Toks prisipažinimas pasirodė po kelis mėnesius sklandžiusių gandų, kad jis turi septynis ar aštuonis vaikus, kuriuos pagimdė trys ar keturios moterys.

„Yimou Studio“ šiuos gandus atmetė kaip „neteisingus“ ir pagrasino patraukti jų skleidėjus atsakomybėn.

Kinija šeimos planavimo įstatymą taiko jau daugiau kaip 30 metų. Pagal jį šiuo metu daugumai tėvų leidžiama turėti tik vieną vaiką. Išimtys taikomos kai kurioms kaimo gyventojų šeimoms, kuriose pirmasis vaikas yra mergaitė, etninėms mažumoms ir poroms, kurioje abu partneriai yra vienturčiai.

Kartais šis įstatymas buvo taikomas brutaliai, sako teisių gynimo grupės, o pareigūnai nurodo, kad jis yra vienas pagrindinių didėjančios Kinijos gerovės veiksnių.

Valdančioji Komunistų partija praėjusį mėnesį paskelbė, kad sušvelnins taisykles leisdama poroms turėti po du vaikus, jeigu vienas iš tėvų yra vienturtis.

Reakcija į „Yimou Studio“ pareiškimą pirmadienį buvo nevienoda.

„Jis aiškiai pažeidė įstatymą, bet vis tiek begėdiškai teigia, kad jų gyvenimas buvo rimtai paveiktas“, - sakoma viename „Sina Weibo“ komentare.

Tačiau kai kurie komentatoriai tvirtina, kad vaikai yra žmogaus teisė ir kad atėjo laikas palikti praeičiai šeimos planavimo politiką.

„Kas čia bloga gimdyti vaikus? Ar teisinga versti nėščias moteris darytis abortą?“ - parašė vienas vartotojas.

Šeimos planavimo pareigūnai šalies rytuose esančiame Usi mieste, kur Zhang Yimou žmona yra deklaravusi savo gyvenamąją vietą, atlieka tyrimą, pranešė valstybinė žiniasklaida.

Jeigu bus pripažintas kaltu dėl minimos politikos pažeidimo, režisierius gali gauti maždaug 100 tūkst. dolerių baudą, pirmadienį pranešė valstybinis laikraštis „Beijing News“. Baudos dydis esą nustatomas pagal Usi gyventojų pajamas vienam asmeniui ir vaikų skaičių.

Tačiau oficialioji naujienų agentūra „Xinhua“ pranešė, kad Dziangsu provincijoje, kurioje yra Usi miestas, skiriamos baudos, kurios nuo penkių iki aštuonių kartų viršija bendras poros pajamas, ir kad bauda režisieriui gali būti net 160 mln. juanių (26 mln. dolerių).

Daugelis ankstyvųjų Zhang Yimou filmų Kinijoje buvo uždrausti, bet vėliau jis tapo artimas valdžiai ir buvo parinktas režisuoti 2008 metų Pekino olimpiados atidarymo ceremoniją.

Naujausiame jo darbe – 2011 metų istoriniame filme „Karo gėlės“ (Jinling Shisan Chai) apie 1937-ųjų Nadzingo žudynes – vaidina ir Christianas Bale'as (Kristianas Beilas).

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS