„Gazprom“ apskundė Lenkijos konkurencijos prievaizdės skirtą baudą | Diena.lt

„GAZPROM“ APSKUNDĖ LENKIJOS KONKURENCIJOS PRIEVAIZDĖS SKIRTĄ BAUDĄ

Kremliaus kontroliuojamas dujų gigantas „Gazprom“ pranešė pateikęs atitinkamam Lenkijos teismui apeliaciją dėl Lenkijos antimonopolinės tarnybos (UOKiK) „precedento neturinčio antimonopolinėse bylose sprendimo“ skirti 6,46 mlrd. eurų (29 mlrd. zlotų) baudą, skelbia Rusijos naujienų agentūra „Interfax“.

Tokios solidžios sumos baudą Rusijos dujų monopolininkas gavo už savo antrojo eksporto dujotiekio per Baltijos jūrą iki Vokietijos „Nord Stream 2“ tiesimą be pritarimo Lenkijos konkurencijos prievaizdės, kuri įžvelgė šio projekto sąmoningą ekonominę žalą Rytų Europos valstybėms bei politinę potekstę.

Prieš mėnesį UOKiK paskelbė skyrusi 29 mlrd. zlotų baudą „Gazprom“ ir 234 mln. zlotų (52 mln. eurų) sumos baudas Rusijos koncerno partnerėms šiame projekte – Vokietijos „Wintershall“ bei „Uniper“, Austrijos OMV, Prancūzijos „Engie“, Jungtinės Karalystės ir Nyderlandų „Dutch Shell“.

2016 metų liepą UOKiK, pareiškusi, jog šio Rusijos dujų eksporto koridoriaus pralaidumo padvigubinimas gali iš esmės pakenkti konkurencijai Europos dujų rinkoje, blokavo „Nord Stream 2“ bendros įmonės suformavimą. Netrukus po to projekto vystymo bendrovės vieninteliu akcininku tapo „Gazprom“, o jo partnerės iš Europos įformino savo dalyvavimą neįgydamos projekto akcijų, tik garantuodamos jo finansavimą bei taip užsitikrindamos finansinę naudą iš jo ateityje.

Lenkijos konkurencijos prievaizdė, pareiškusi, kad tokia schema yra akivaizdus bandymas apeiti jos sprendimą, 2018 metų balandį pradėjo tyrimą, kurį baigusi skyrė šias baudas.

„Nord Stream 2“, skirtas rusiškų dujų tiekimo Vokietijai, apeinant tranzitines valstybes, galimybes padvigubinti, yra įstrigęs ties 94 proc. įgyvendinimo dėl JAV sankcijų šiame projekte dalyvaujant Vakarų šalių šalių laivams, juos aptarnaujančioms, modernizuojančioms bei apdraudžiančioms kompanijoms.

Gairės: Gazprom, Lenkija, bauda
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS