„Gazprom“: dujų kaina Europoje žiemą gali didėti 60 proc. | Diena.lt

„GAZPROM“: DUJŲ KAINA EUROPOJE ŽIEMĄ GALI DIDĖTI 60 PROC.

Rusijos valstybinis koncernas „Gazprom“ įspėja savo klientus Europoje dėl žiemą smarkiai išaugsiančių dujų kainų, praneša agentūra „Reuters“.

Jos gali didėti 60 proc. iki daugiau kaip 4 000 dolerių už 1 000 kubinių metrų, antradienį Maskvoje pareiškė koncernas. To priežastis – dėl Vakarų sankcijų toliau mažėjantis eksportai ir gavyba.

„Dujų kainos Europos neatidėliotinų sandorių rinkoje pasiekė 2 500 dolerių (už 1 000 kubinių metrų), - teigiama „Gazprom“ pranešime. – Jei ši tendencija išliks, atsargiais vertinimais, kainos šią žiemą viršys 4 000 dolerių už 1 000 kubinių metrų ribą“.

Ukraina uždarė vieną iš „Gazprom“ tiekimo maršrutų į Europą. Pats koncernas ginče dėl dujų turbinos savo dujų tiekimo pajėgimus „Nord Stream 1“ dujotiekiu sumažino iki 20 proc.

Iš viso „Gazprom“ dujų eksportas nuo sausio 1 d. iki rugpjūčio 15-osios sumažėjo 36,2 proc. iki 78,5 mlrd. kubinių metrų. Gavyba tuo pat metu sumenko 13,2 proc. iki 274,8 mlrd. kubinių metrų. Vien tik rugpjūtį gavyba iki šiol sumažėjo 32,2 proc., po 35,8 proc. sumažėjimo liepą, sakė ekonomistas Jevgenijus Suvorovas iš „CentroCreditBank“.

Rašyti komentarą
Komentarai (3)

Cha

Dujos niekur neprapuls. Kam jas pardavineti pigiai, jei ateity bus dar brangesnės ? Teisingai daro rusai, kad mažina gamybą. Pelnas dėl to tik didėja. O Europa tegul prisibezda jų pati arba kūrenasi malkomis. Bus ne kruvinos ( tokių dar nemačiau ).

Nustebes

Ar dar kazkas, apart kremliaus ciulpiku, perka kruvinas dujas?

:)))

net neabejoju, kad lithuanijoj dides 120%... konservastai valdzioj, ner ko tiketis

SUSIJUSIOS NAUJIENOS