„Gazprom“ tikisi, kad „Nord Stream 2“ nepatirs „South Stream“ likimo | Diena.lt

„GAZPROM“ TIKISI, KAD „NORD STREAM 2“ NEPATIRS „SOUTH STREAM“ LIKIMO

  • 0

Rusijos dujų monopolininkas „Gazprom“, reaguodamas į Europos Komisijos Energetikos generalinio direktorato vadovo pareiškimą, jog naujos redakcijos Europos Sąjungos dujų direktyva tiesiogiai palies ir „Nord Stream 2“, išreiškė viltį, jog šis projektas nepatirs „South Stream“ likimo.

„Tikimės, kad tokios istorijos pasikartojimo pavyks išvengti“, – pareiškė „Gazprom“ vadovas Aleksejus Mileris.

„South Stream“ projektas buvo nutrauktas dėl žinomų priežasčių, o „TurkStream“ projektas įgyvendinamas sparčiau nei tikėtasi“, – sakė A. Mileris.

2014 metų pabaigoje Kremlius, apkaltinęs Europos Komisiją dirbtinai trukdžius tiesti dujotiekį „South Stream“ per Juodąją jūrą iki Bulgarijos, aplenkiant Ukrainą, anonsavo keturių gijų, 63 mlrd. kubinių metrų metinio pralaidumo dujotiekio per Juodąją jūrą iki Turkijos „Turkish Stream“ projektą. Vėliau jo projektinis pajėgumas buvo sumažintas perpus, pakoreguotas pavadinimas, prieš tai pristačius 2011-ųjų pabaigoje pradėjusio veikti eksporto dujotiekio per Baltijos jūrą iki Vokietijos plėtros projektą „Nord Stream 2“.

Europos Komisijos Energetikos generalinio direktorato vadovas Dominique Ristori (Dominikas Ristoris) pirmadienį, po ES energetikos tarybos posėdžio surengtoje spaudos konferencijoje pareiškė, kad ES dujų direktyvos pataisos įsigalios greitai, jos bus taikomos taip pat ir „Nord Stream 2“.

Manoma, kad šios pataisos gali apsunkinti Rusijos Europai aktyviai peršamo „Nord Stream 2“ projekto įgyvendinimą, jam pritaikant ES Trečiojo energetikos paketo reikalavimus, bet nutiesti vamzdyno nesutrukdys.

„Gazprom“ dvi „Nord Stream 2“ gijas greta jau veikiančio 55 mlrd. kubinių metrų metinio pralaidumo eksporto dujotiekio per Baltijos jūrą tikisi nutiesti iki šių metų pabaigos. Jos padvigubintų šio vamzdyno pajėgumą.

Rusijos premjeras: „Nord Stream 2“ papildys Ukrainos dujų eksporto koridorių

Rusijos eksporto dujotiekio per Baltijos jūrą iki Vokietijos plėtros projektas „Nord Stream 2“ papildys Ukrainos dujų eksporto koridorių, bet nepakeis jo, pareiškė Rusijos premjeras.

„Nord Stream 2“ sumažins rusiškų dujų tranzito į Europą rizikas. Mes vertiname savo, kaip patikimo partnerio, reputaciją ir norime būti tikri, kad galėsime ir toliau tinkamai vykdyti įsipareigojimus. Iš esmės, mes kuriame papildomą transporto koridorių mūsų dujų tiekimui“, – interviu Liuksemburgo laikraščiui „Luxemburger Wort“ sakė Dmitrijus Medvedevas.

Antradienį oficialaus vizito į šią nedidelę valstybę Vakarų Europoje atvykęs Rusijos vyriausybės pakartojo oficialą savo šalies poziciją, kad „Nord Stream 2“ yra visų pirma ekonominis projektas.

„Rusiškomis patenkinama apie 30 proc. gamtinių dujų paklausos Europoje. „Nord Stream 2“ šios dalies nepakeis iš esmės, o tik sukurs stabilesnį bei pigesnį tiekimo maršrutą. Tai naudinga vartotojams Europoje“, – pabrėžė D. Medvedevas.

Jo žodžiais, Rusija tiki, kad Europa išliks pagrindine jos dujų eksporto rinka, „nepaisant žaliosios energijos ir SGD segmento dinamiškos plėtros“.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS