Graikija grąžino 3,4 mlrd. eurų Europos centriniam bankui | Diena.lt

GRAIKIJA GRĄŽINO 3,4 MLRD. EURŲ EUROPOS CENTRINIAM BANKUI

  • 0

Graikija ketvirtadienį grąžino 3,4 mlrd. eurų sumą Europos centriniam bankui (ECB), kuri turėjo būti pervesta iki rugpjūčio 20 dienos, nurodė vienas vyriausybei artimas šaltinis.

Galimybė įvykdyti tą mokėjimą atsivėrė po to, kai Europos šalių parlamentai, tarp jų Vokietijos Bundestagas, uždegė žalią šviesą jau trečiam finansinės pagalbos paketui, turinčiam atgaivinti milžiniškų skolų prislėgtą Graikijos ekonomiką.

Ragina Europos Parlamentą prisidėti prie šalies skolintojų ketverto

Graikijos premjeras Aleksis Cipras (Alexis Tsipras) trečiadienį paprašė Europos Parlamento (EP) prisidėti prie grupės kreditorių, prižiūrinčių neseniai patvirtintą Atėnų finansinio gelbėjimo planą.

Šis prašymas buvo pateiktas tuo metu, kai euro zonos finansų ministrai oficialiai patvirtino pirmąją išmoką iš naujo 86 mlrd. eurų finansinės pagalbos Graikijai paketo, kuri leis Atėnams ketvirtadienį sumokėti didelė skolą Europos centriniam bankui (ECB).

A.Cipras savo prašymą išdėstė laiške EP pirmininkui Martinui Schulzui (Martinui Šulcui).

„Prašau EP tiesioginio ir visiško įsitraukimo – tapus penktuoju veikėju vadinamojo kreditorių ketverto kontekste – reguliaraus vertinimo procese susijusiame su paskolos sutarties vykdymu“, – rašo jis.

Skolintojų ketvertą sudaro Europos Komisija, ECB, Tarptautinis valiutos fondas (TVF) ir Europos stabilumo mechanizmas (ESM).

„Laikau politine būtinybe, kad vienintelė tiesioginį liaudies mandatą turinti Europos institucija veiktų kaip demokratinio atskaitingumo ir Europos ekonomikos politikos suderinamumo pagrindinė garantė“, – pridūrė A.Cipras.

Pasak premjero, toks vaidmuo yra dalis EP mandato, cituodamas šios institucijos taisykles, sakančias, kad Europos Parlamentas vykdo Europos Sąjungos narių ekonomikos ir biudžeto priežiūrą tais atvejais, kai šalys „patiria arba gali patirti didelių sunkumų, susijusių su jų finansiniu stabilumu“.

Vienas Graikijos vyriausybės šaltinis sakė, kad A.Cipras trečiadienį kalbėjosi su M.Schultzu ir kad EP pirmininkas „teigiamai pasveikino tą prašymą“, sakydamas, kad toks reikalavimas jau buvo suformuluotas kelių parlamento frakcijų.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS