Graikijoje – nedarbo lygio rekordas | Diena.lt

GRAIKIJOJE – NEDARBO LYGIO REKORDAS

Nedarbo lygis Graikijoje vėl siekia rekordines aukštumas. Naujausiais Graikijos statistikos agentūros duomenimis, nedarbo lygis vasaros pradžioje išaugo iki 27,6 proc. Tai dvigubai daugiau nei euro zonos vidurkis.

Pavasarį Graikijoje bedarbių skaičius neviršijo 27 procentų, o pernai tokiu pat metu nesiekė 24.

Naujausiais Graikijos statistikos agentūros duomenimis, bedarbių skaičius gegužę šalyje išaugo iki beveik pusantro milijono gyventojų. Tai didžiausi skaičiai Graikijoje nuo 2006-ųjų.

„Verslas, kuriame dirbau, bankrutavo. Esu 66-erių, bedarbis ir negausiu pensijos. Maisto ieškau šiukšliadėžėse“, – guodžiasi vyriškis iš Graikijos.

Moterys darbo Graikijoje netenka dažniau nei vyrai, o jaunimas – dažniau nei vyresnio amžiaus žmonės. Per praėjusius metus jaunųjų bedarbių nuo 15-os iki 24-erių metų išaugo nuo 55-ių iki 65 proc.

„Padėtis Graikijoje sudėtinga ir ekonomine, ir socialine prasme. Dabar, vasarą, kai daug turistų, jaunimui yra galimybių rasti laikino darbo, bet problemos išlieka“, – komentuoja pakalbintas graikas.

Rekordinis nedarbo lygis – košmaras Graikijos vyriausybei, kuri, taikydama antikrizines priemones, visuomenei siekia įrodyti, kad šviesa tunelio gale vis dėlto egzistuoja. Tačiau Graikijos ekonomika jau šeštus metus nugrimzdusi į recesiją, o analitikai teigia, kad 2013-ieji nebus išimtis.

Panašu, kad pokyčių teks palaukti – net jei kitąmet ekonomika ir pagerėtų, Graikijos centrinis bankas prognozuoja, kad nedarbo lygis toliau augs iki 28 proc., kol 2015-aisiais pagaliau ims mažėti.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS