Graikijoje po trijų savaičių vėl atsidarė bankai | Diena.lt

GRAIKIJOJE PO TRIJŲ SAVAIČIŲ VĖL ATSIDARĖ BANKAI

Graikai pirmadienio rytą galėjo su palengvėjimu atsidusti, kai vėl duris atvėrė šalies bankai, nedirbę tris savaites, bet dėl naujų mokesčių tarifų pabrango kava, arbata ir netgi prezervatyvai.

Atėnų centre žmonės kantriai laukė eilėse 8 val. (vietos ir Lietuvos laiku), kada turėjo atsidaryti durys, išsiėmę numerėlius ir skaitydami laikraščius.

Tačiau dauguma apribojimų bankų operacijoms, įskaitant grynųjų pinigų išėmimą, liko galioti.

Graikijos vyriausybė anksčiau buvo nustačiusi, kad gyventojams per dieną leidžiama išsigryninti iki 60 eurų. Šalies bankų asociacijos vadovė Luka Kaceli (Louka Katseli) sakė, kad iki penktadienio gyventojai galės vienu kartu išsiimti iki 300 eurų, bet ne daugiau negu 420 eurų per savaitę.

Ji taip pat ragino graikus grąžinti savo santaupas į bankus.

Bankų klientai taip pat dar negalės iškeisti čekių į grynuosius pinigus, tik deponuoti juos savo sąskaitose. Graikai taip pat negalės siųsti pinigų į užsienį, tik apmokėti už užsienyje įsigytas prekes. Be to, įvesti suvaržymai naujų sąskaitų atidarymui ir įšaldytų sąskaitų atgaivinimui.

Daugelis prekių ir paslaugų taip pat pabrango dėl ketvirtadienį parlamento patvirtinto nutarimo padidinti pridėtinės vertės mokestį, kuris buvo viena iš pirmųjų priemonių, priimtų Atėnams sutikus su Graikijos skolintojų reikalavimais tęsti griežto taupymo politiką. Įstatymų leidėjai taip pat pritarė didelio masto pensijų sistemos reformai, įskaitant galimybių išeiti į pensiją anksčiau laiko laipsnišką naikinimą.

PVM kai kurioms prekių grupėms buvo padidintas nuo 13 iki 23 procentų, todėl pabrango kai kurie mėsos produktai, maistiniai riebalai (išskyrus alyvuogių aliejų), kakava, actas, druska, gėlės, malkos, trąšos, augalų apsaugos priemonės, tualetinis popierius ir kitos būtiniausios prekės.

PVM padidinimas paveiks daugelį paslaugų teikėjų, tokių kaip kavinės ir restoranai, laidojimo namai, taksi bendrovės; pabrangs parengiamieji kursai ir korepetitorių paslaugos, kurios yra labai populiarios tarp graikų moksleivių, siekiančių užpildyti valstybinės švietimo sistemos spragas, kalbų ir kompiuterinio raštingumo kursai. Viešojo transporto bilietai turėtų pabrangti nuo ateinančio mėnesio pradžios.

Kita vertus, vyriausybė vienu mėnesiu – iki rugpjūčio 26-osios – pavėlino terminą, iki kurio turi būti užpildytos pajamų deklaracijos.

Graikijos bankai buvo uždaryti nuo birželio 29 dienos, siekianti užkirsti kelią klientų panikai, kai liovėsi galiojęs šaliai skirtas antrasis finansinės pagalbos paketas. Kai Graikijos parlamentas praeitą ketvirtadienį pritarė pasiūlymui derėtis dėl trečiosios pagalbos programos, Europos centrinis bankas (ECB) padidino krizinį finansavimą pinigų pristigusiems šalies bankams.

Graikija pirmadienį turi grąžinti didelę sumą ECB, taip pat vėluoja grąžinti skolą Tarptautiniam valiutos fondui (TVF), todėl Europos Sąjunga penktadienį nusprendė suteikti Atėnams trumpalaikę 7,16 mlrd. eurų paskolą, kad vyriausybė galėtų atlikti tuos mokėjimus.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS