Graikijos premjeras ragina Europą ruoštis naujai pabėgėlių bangai | Diena.lt

GRAIKIJOS PREMJERAS RAGINA EUROPĄ RUOŠTIS NAUJAI PABĖGĖLIŲ BANGAI

Europa turi ruoštis naujo pabėgėlių antplūdžio galimybei, trečiadienį pareiškė Graikijos ministras pirmininkas Kiriakas Micotakis (Kyriakos Mitsotakis), netylant nuogąstavimams, kad Turkijai tęsiant karinę operaciją Sirijoje iš konflikto draskomo regiono gali pabėgti daugiau žmonių.

„Europa turi būti pasiruošusi galimybei, kad per Graikiją nusiris nauja migrantų ir pabėgėlių banga“, – naujienų agentūrai AFP sakė K. Micotakis, duodamas interviu praėjus 100 dienų nuo darbo premjero poste pradžios.

Atėnai susirūpinę, kad dėl Ankaros vykdomo puolimo prieš kurdų kontroliuojamas teritorijas bus užplūstos ir taip perpildytos stovyklos Graikijoje. Jose šiuo metu apsistoję apie 70 tūkst. prieglobsčio prašytojų, įskaitant beveik 33 tūkst. gyvenančiųjų netoli Turkijos esančiose salose.

Turkijoje glaudžiasi apie 3,6 mln. pabėgėlių sirų, o turkų prezidentas Recepas Tayyipas Erdoganas (Redžepas Tajipas Erdohanas) jau grasino „atverti vartus“, tai yra, leisti daugiau žmonių išvykti į Vakarų šalis, jeigu žlugs Ankaros planas perkelti juos į Sirijos šiaurę.

K. Micotakis, kuris kiek anksčiau buvo susitikęs su R. T. Erdoganu Niujorke, nesutinka, kad toks Turkijos požiūris yra šantažas.

„Mintis, kad Europa gali būti šantažuojama grasinant pasiųsti į Europą pabėgėlių ir migrantų bangas nėra priimtinas teiginys“, – nurodė graikų lyderis.

K. Micotakis pridūrė, kad ES buvo „dosni“ Ankarai – šį faktą, jo teigimu, Turkija nevisiškai pripažįsta.

Jungtinių Tautų Pabėgėlių reikalų agentūra šią savaitę pranešė, kad Graikija 2019 metais priėmė per 46 tūkst. žmonių – tai yra daugiau nei Ispanija, Italija, Malta ir Kipras kartu sudėjus.

Nors šiuo metu žmonių atvyksta daug mažiau nei 2015 metais, kai buvo užregistruota beveik milijonas atvykėlių, Graikijai sunku apgyvendinti jau atvykusius į jos teritoriją prieglobsčio prašytojus.

„Atsižvelgiant į šią vasarą Egėjo jūrą kirtusių žmonių skaičių, palyginti su ankstesne vasara, susidūrėme su didelio masto problema“, – pareiškė K. Micotakis.

 

Rašyti komentarą
Komentarai (2)

...

Mėsainiai atpigs?.. :s

hahaha

hahaha tuoj visi ciurkos is ciurkistano europon atvarys...gales europieciai i ciurkistana varyt gyvent...

SUSIJUSIOS NAUJIENOS