Graikijos užsienio reikalų ministras kritikuoja Turkijos grasinimą smogti raketomis | Diena.lt

GRAIKIJOS UŽSIENIO REIKALŲ MINISTRAS KRITIKUOJA TURKIJOS GRASINIMĄ SMOGTI RAKETOMIS

Graikijos užsienio reikalų ministras Nikas Dendijas (Nikos Dendias) pirmadienį sukritikavo Turkiją, jos prezidentui Recepui Tayyipui Erdoganui (Redžepui Tajipui Erdohanui) pagrasinus smogti Atėnams balistinėmis raketomis.

„Nepriimtina ir visuotinai smerktina, kai sąjungininkė, NATO narė, grasina Graikijai raketų ataka“, – sakė N. Dendijas, atvykęs į Briuselį dalyvauti Europos Sąjungos užsienio reikalų ministrų susitikime.

„Šiaurės Korėjos nuostatos negali ir neturi patekti į Šiaurės Atlanto aljansą“, – sakė jis.

Sekmadienį vakare kalbėdamas per susitikimą su jaunimu Turkijos šiaurėje esančiame Samsūno mieste, R. T. Erdoganas pareiškė, kad Turkija pradėjo gaminti savas trumpojo nuotolio balistines raketas „Tayfun“ ir kad jos „gąsdina graikus“.

„[Graikai] sako, [kad] jos gali smogti Atėnams. Žinoma, gali. Jei nebūsite ramūs, jei bandysite pirkti iš Jungtinių Valstijų ir kitų vietų saloms [apginkluoti], tokia šalis kaip Turkija... turės kažką daryti“, – sakė R. T. Erdoganas.

Šių dviejų NATO sąjungininkių ir kaimynių santykiai jau seniai yra įtempti. Atėnai ir Ankara nesutaria dėl virtinės klausimų, įskaitant teritorines pretenzijas Egėjo jūroje ir angliavandenilių žvalgymo teises rytinėje Viduržemio jūros dalyje. Per pastaruosius penkis dešimtmečius šalys tris kartus buvo priartėjusios prie karo slenksčio.

Pastaraisiais mėnesiais Turkija dar labiau sugriežtino retoriką. Turkų vyriausybės pareigūnai atvirai ginčijo kai kurių apgyvendintų Graikijos salų priklausomybę, o R. T. Erdoganas sakė, kad turkų kariai „vieną naktį staiga“ galėtų išsilaipinti Graikijoje. Vis dėlto raketų smūgio tikimybė yra itin maža.

Praėjusią savaitę Turkija apkaltino Graikiją pažeidus tarptautinius susitarimus karinėmis pratybomis Egėjo jūroje. Ankara tvirtina, kad karių ar ginklų dislokavimu Egėjo jūros rytuose esančiose Graikijos salose netoli Turkijos krantų pažeidžiamas nekarinis šių salų statusas pagal tarptautinę teisę. Graikija teigia, kad jai reikia ginti jas nuo galimos turkų atakos, ir pažymi, kad Turkija savo vakarinėse pakrantėse, prieš minimas graikų salas, laiko nemažas karines pajėgas.

Antradienį komentuodamas graikų karines pratybas, turkų užsienio reikalų ministras Mevlutas Cavusoglu (Mevliutas Čavušohlus) sakė, kad „Graikijai reikia atsisakyti pažeidimo“.

„Arba ji atsitraukia šiuo klausimu ir laikosi susitarimo, arba mes darysime visa, kas būtina, – sakė jis. – Tie, kas sėja vėją, pjaus audrą. Jei nenorite taikos, mes darysime, kas būtina. Vieną naktį, staiga.“

 

 

Rašyti komentarą
Komentarai (4)

Pilietiškas

Nebereikės smogti raketomis - nuramins erdoganą pati motulė gamta! Jei neužteks vieno drebėjimo, pasiūs ir daugiau...

Anonimas

Gal pas graikus jau atsirado koks nuosavas landsbergis ar zelenskis ? Tada nieko nuostabaus turkų pozicija.

Landsbergio čiulpikui

„Šiaurės Korėjos nuostatos negali ir neturi patekti į Šiaurės Atlanto aljansą“... Bet jau seniai tos nuostatos yra, ko čia sapaliojat.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS