„Greenpeace“ kritikuoja naują Lenkijos įstatymą Oderio upei apsaugoti | Diena.lt

„GREENPEACE“ KRITIKUOJA NAUJĄ LENKIJOS ĮSTATYMĄ ODERIO UPEI APSAUGOTI

  • 0

Aplinkosaugininkai penktadienį pasmerkė Lenkijos priimtą prieštaringai vertinamą įstatymą dėl Oderio upės, kuri pernai nukentėjo nuo nuodingų dumblių, sukėlusių masinę žuvų žūtį, atgaivinimo.

Praėjusią vasarą Lenkijos pasienyje su Vokietija esančioje upėje žydėjo nuodingi dumbliai, o iš vandens buvo ištraukta mažiausiai 300 tonų negyvų žuvų.

Reaguodama į šią ekologinę katastrofą, Varšuva ketvirtadienio vakarą priėmė naują įstatymą, į kurį įtraukta nuostata dėl naujų vandens valymo įrenginių ir ketinama nustatyti griežtesnius reikalavimus pramonei.

Tačiau aplinkosaugos organizacijos „Greenpeace“ pareiškime, paskelbtame socialiniame tinkle „X“, teigiama, kad priimdama įstatymą Varšuva nepaisė visuomenės ir mokslininkų nuomonės.

Organizacija kritikavo, anot jos, konsultacijų trūkumą ir teigė, kad įstatymas neapsaugos Oderio ir kad upė toliau bus teršiama.

Pasaulio laukinės gamtos fondas (WWF) anksčiau kritikavo įstatymo projektą dėl to, kad jame daugiausia dėmesio skiriama „tolesniam Oderio (ir kitų upių) reguliavimui, kuris dar labiau sunaikins ekosistemą ir jos gebėjimą apsivalyti“.

Įstatymas leidžia kurti naują infrastruktūrą, įskaitant kanalizacijos sistemų modernizavimą ir naujų vandens valymo įrenginių statybą.

Naujasis įstatymas taip pat verčia dideles pramonės įmones, pavyzdžiui, kasyklas, investuoti į sūraus vandens išleidimo mažinimo sistemas.

Pasak Vokietijos aplinkos ministerijos, toksiškų dumblių augimą paskatino į vandenis patekęs didelis druskos kiekis, o Vokietijos aplinkos ministerija teigė, kad trūksta informacijos apie to priežastis.

Lenkija taip pat kaltino toksiškus dumblius dėl masinės žuvų žūties, tačiau teigė, kad nelaimę greičiausiai sukėlė prasta vandens kokybė dėl aukštos temperatūros ir labai žemo vandens lygio.

Lenkijos ir Vokietijos institucijos teigė, kad yra pasiryžusios užkirsti kelią nelaimėms ateityje, tačiau nesutaria dėl atsakomybės ir geriausių būdų, kaip suvaldyti dumblius.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS