„The Guardian“: Ukrainos karinė žvalgyba planuoja trečią kartą pulti Krymo tiltą | Diena.lt

„THE GUARDIAN“: UKRAINOS KARINĖ ŽVALGYBA PLANUOJA TREČIĄ KARTĄ PULTI KRYMO TILTĄ

Ukrainos gynybos ministerijos Vyriausioji žvalgybos valdyba (HUR) rengia trečiąjį smūgį į Kerčės sąsiaurio tiltą, jungiantį Rusiją su laikinai okupuotu Krymu, rašo britų dienraštis „The Guardian“, remdamasis aukšto rango HUR pareigūnais, pranešė „Ukrinform“.

Pasak pareigūnų, HUR planuoja trečiąjį mėginimą susprogdinti tiltą po dviejų ankstesnių bandymų ir teigia, kad jo sunaikinimas yra „neišvengiamas“.

Pasak HUR, Ukraina netrukus gali išvesti tiltą iš rikiuotės. „Mes tai padarysime pirmoje 2024 metų pusėje“, – „The Guardian“ sakė vienas pareigūnas ir pridūrė, kad HUR vadovas Kyrylo Budanovas jau turi „beveik pakankamai priemonių šiam tikslui įgyvendinti“. Jis laikosi Ukrainos prezidento Volodymyro Zelenskio patvirtinto plano „sumažinti“ Rusijos karinio jūrų laivyno buvimą Juodojoje jūroje.

Rusijos prezidentui Vladimirui Putinui tiltas yra apčiuopiamas priminimas apie tai, ką jis laiko vienu didžiausių savo politinių laimėjimų - pusiasalio „sugrąžinimą“ į Rusiją 2014 m., kai jį užėmė Rusijos kariai be skiriamųjų ženklų ir buvo surengtas suklastotas referendumas.

Ukrainai tiltas  yra nekenčiamas Kremliaus nelegalios aneksijos simbolis. Jo sunaikinimas sustiprintų Ukrainos kampaniją išlaisvinant Krymą ir pakeltų moralę mūšio lauke, kur pastaruoju metu Kyjivo pajėgos pamažėle stumiamos atgal.

Neaišku, kaip klostysis Ukrainos ataka, yra rimtų abejonių, ar HUR pajėgi surengti specialiąją operaciją prieš taip gerai ginamą taikinį. Rusija ėmėsi plačių priemonių tiltui apsaugoti, sustiprino priešlėktuvinę gynybą ir dislokavo baržą, kuri yra apgaulingas taikinys atlekiančioms valdomoms raketoms.

Per pastaruosius penkis mėnesius Ukraina nuskandino septynis Maskvos Juodosios jūros laivyno desantinius laivus ir kitus didelius laivus, tarp jų „Sergejų Kotovą“. Per naktį surengtą reidą laivui patruliuojant į pietus nuo Kerčės tilto į jį buvo paleista 10 Ukrainos amfibinių dronų „Magura V5“ su sprogmenimis. Pasak HUR pareigūnų, tai buvo ir bandomoji operacija prieš dar vieną ataką sąsiauryje.

Anksčiau tiltas jau buvo du kartus nukentėjęs ir remontuotas. Ukrainos jūrų dronų reidas pernai liepą padarė didelę žalą keliui, einančiam lygiagrečiai su geležinkeliu, Rusijos kariuomenės naudojamu perkelti tankus ir kitus tiekimus. 2022 m. spalį ant tilto sprogo sunkvežimyje buvusi bomba, kaip pranešė Rusija, į vandenį įkrito kelios tiltu einančio kelio atkarpos.

Gairės: Krymo tiltas, karas Ukrainoje, Ukrainos žvalgyba, planuoja pulti
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS