Gyvūnų jauniklių gelbėjimui pasitelktas naujas būdas | Diena.lt

GYVŪNŲ JAUNIKLIŲ GELBĖJIMUI PASITELKTAS NAUJAS BŪDAS

Kasmet šienavimo metu netyčia žūsta šimtai gyvūnų jauniklių. Ūkininkai paprasčiausiai nepastebi jų aukštoje žolėje. Vokietijoje šiai problemai spręsti pasitelkiamos naujosios technologijos – gyvūnų jauniklių ieškoma dronais.

Neseniai gimę elniai aukštoje žolėje gal ir saugūs nuo plėšrūnų, tačiau ne nuo milžiniškų žoliapjovių. Vokietijoje kasmet šimtai gyvūnų jauniklių žūsta, nes ūkininkai paprasčiausiai jų nepastebi.  

„Nė vienam ūkininkui nepatinka matyti sunkiai sužeistą ir nužudytą gyvūną. Tai siaubas ūkininkams, tai siaubas visiems kitiems. Tačiau, žinoma, svarbu, kad šie gyvūnai būtų išgelbėti nuo šios labai žiaurios mirties. Kitaip tariant, jei gyvūnas patenka į tokią mašiną, jis arba miršta, arba yra taip sunkiai sužeistas, kad turi būti užmigdytas. O tai tiesiog neįtikėtinai žiauru“, – teigė Šiaurės Reino-Vestfalijos žemės ūkio ministrė Silke Gorißen. 

Visas LNK reportažas – vaizdo įraše:

Bet nepjauti žolės – ne išeitis. Jaunų gyvūnų paieškai pievoje vokiečiai pasitelkė dronus. Šiam perskristi virš 6,5 hektaro lauko užtrunka kiek mažiau nei dešimt minučių. Lauko plotas prilygsta maždaug devynioms futbolo aikštėms. Balti taškai ekrane rodo gyvas būtybes. Be naujųjų technologijų aplinkosaugininkams gyvūnus išgelbėti užtrukdavo daug ilgiau. 

„Kartą prieš šienavimo sezoną vaikščiojau po pievas su šunimis, dėliojau dūmų detektorius, kurie nuolat skleistų garsą. Tikėjausi, kad tada briedė per naktį iš pievos išves savo jauniklius“, – pasakojo gyvūnų gelbėtojų atstovas Oliveris Baumeisteris. 

Vokietijos žemės ūkio ministerijos duomenimis, kasmet šalyje dronais padeda išgelbėti apie 2,5 tūkst. jaunų briedžių gyvybių. Valstybė šiam tikslui skiria 100 tūkst. eurų.

Rašyti komentarą
Komentarai (2)

Gediminas

Tai daro ir lietuviai, o ūkininkų mokymu užsiima Navickas, o ne Gentvilas. Pagarba redakcijai, pataisiusiai LNK klaikiai išdarkytą (automatiniu vertimu?!) tekstą, tik kalbėti apie BRIEDŽIUS, kai gelbstimi STIRNŲ jaunikliai - nonsensas, klaidinantis visuomenę.

Tai daro vokieciai

O ką darome mes? Gentvilai ar tau rupi gamta? Tu gi APLINKOS ministras!!!! ( kol kas )

SUSIJUSIOS NAUJIENOS