H. Rouhani ir D. Trumpas susitikti JT Generalinės Asamblėjos kuluaruose neplanuoja | Diena.lt

H. ROUHANI IR D. TRUMPAS SUSITIKTI JT GENERALINĖS ASAMBLĖJOS KULUARUOSE NEPLANUOJA

Iranas neturi jokių planų dėl prezidento Hassano Rouhani (Hasano Rouhanio) ir JAV vadovo Donaldo Trumpo (Donaldo Trampo) susitikimo vėliau šį mėnesį vyksiančios Jungtinių Tautų Generalinės Asamblėjos kuluaruose, pirmadienį pranešė iraniečių lyderio atstovas.

„Nesame suplanavę tokio susitikimo, ir nemanau, kad toks dalykas galėtų įvykti Niujorke“, – per valstybinę televiziją sakė Užsienio reikalų ministerijos atstovas Abbasas Mousavi (Abasas Mousavis).

Baltieji Rūmai sekmadienį neatmetė galimybės, kad prezidentai gali susitikti per JT Generalinę Asamblėją kitą savaitę Niujorke, nepaisant Vašingtono kaltinimų Teheranui savaitgalį surengus dronų atakas prieš Saudo Arabijos naftos infrastruktūrą.

„Kaip anksčiau skelbėme, jei amerikiečiai sugrįš prie JCPOA ir nutrauks savo ekonominį terorizmą, jie galės grįžti į bendrą komisiją ir derėtis“, – sakė A. Mousavi, paminėdamas branduolinę sutartį, vadinamą Bendruoju išsamiu veiksmų planu, iš kurios pernai pasitraukė Vašingtonas, ir komisiją, dirbančią pagal tą susitarimą.

2015 metais pasirašytas JCPOA apribojo Teherano branduolines ambicijas, o galingosios pasaulio šalys pažadėjo mainais panaikinti dalį sankcijų Iranui.

Vašingtonas pernai vienašališkai pasitraukė iš šio susitarimo ir sugrąžino Iranui skaudžias sankcijas. Praėjus metams Iranas atsakė sustabdydamas kai kuriuos savo branduolinius įsipareigojimus pagal JCPOA.

Tuo metu Europos valstybės mėgina sumažinti įtampą tarp JAV ir Irano.

Prancūzijos prezidentas Emmanuelis Macronas (Emanuelis Makronas) bando tarpininkauti ir siūlo suorganizuoti H. Rouhani ir D. Trumpo susitikimą.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

Arijas

Trampui reikia pabusti is miego, nes trys musulmoniskos salys:rusija, turkija ir saudo arabija jau vienijasi pries Baltosios rases valstybes. Antikristas jau gimes.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS