Žiniasklaida: „Hamas“, Kataro ir JAV atstovai atvyko į Kairą deryboms dėl paliaubų Gazoje | Diena.lt

ŽINIASKLAIDA: „HAMAS“, KATARO IR JAV ATSTOVAI ATVYKO Į KAIRĄ DERYBOMS DĖL PALIAUBŲ GAZOJE

  • 2

Islamistų grupuotės „Hamas“, Kataro ir Jungtinių Valstijų delegacijos atvyko į Egiptą „atnaujinti naujo derybų etapo“ dėl paliaubų Gazos Ruože, sekmadienį pranešė egiptiečių televizija „Qahera“, turinti ryšių su valstybės žvalgyba.

Kairas, Doha ir Vašingtonas tarpininkavo ilgas savaites trunkančiose derybose dėl paliaubų, kuriomis siekta sustabdyti beveik penkis mėnesius besitęsiantį Izraelio ir „Hamas“ karą, prasidėjusį po spalio 7 dienos išpuolių.

Jų tikslas yra pasiekti paliaubas iki kitą savaitę prasidėsiančio musulmonų šventojo Ramadano mėnesio, tačiau viltis sumenkino kelios nepavykusios derybos.

Vienas aukšto rango „Hamas“ pareigūnas sekmadienį naujienų agentūrai AFP sakė, kad paliaubos Gazos Ruože gali būti užtikrintos „per 24–48 valandas“, jei Izraelis per vykstančias derybas sutiks su islamistų grupuotės reikalavimais.

„Jei Izraelis sutiks su „Hamas“ reikalavimais, įskaitant perkeltųjų palestiniečių sugrįžimą į šiaurinę Gazą ir didesnę humanitarinę pagalbą, tai sudarys sąlygas susitarimui [dėl paliaubų] per artimiausias 24–48 valandas“, – teigė pareigūnas, kalbėjęs su anonimiškumo sąlyga.

Aukšto rango JAV pareigūnas šeštadienį sakė, kad Izraelis iš esmės pritarė pasiūlymui dėl paliaubų ir dabar „Hamas“ turi sutikti paleisti įkaitus, kad susitarimas įsigaliotų.

Vienas aukšto rango egiptiečių pareigūnas anksčiau teigė, kad tarpininkai Egiptas ir Kataras tikisi gauti „Hamas“ atsakymą per atnaujinamas derybas Kaire sekmadienį.

Anksčiau šią savaitę „Hamas“ šaltinis naujienų agentūrai AFP nurodė, kad pagal pasiūlymą paliaubos truktų šešias savaites, o „Hamas“ išlaisvintų 42 įkaitus mainais į palestiniečių kalinius.

Karą Gazos Ruože sukėlė precedento neturintis „Hamas“ išpuolis prieš Izraelį spalio 7 dieną, per kurį žydų valstybėje žuvo apie 1 160 žmonių, daugiausia civilių, rodo AFP vertinimas, pagrįstas oficialiais skaičiais.

„Hamas“ kovotojai taip pat pagrobė apie 250 įkaitų, o Izraelis teigia, kad Gazos Ruože dar liko apie 130 įkaitų, kurių mažiausiai 31, kaip manoma, buvo nužudytas.

Pažadėjęs sunaikinti „Hamas“, Izraelis pradėjo didžiulį karinį puolimą, per kurį Gazos Ruože žuvo mažiausiai 30 410 žmonių, daugiausia moterys ir vaikai, skelbia „Hamas“ valdomos teritorijos Sveikatos apsaugos ministerija.

Gairės: Hamas, derybos, Kairas
Rašyti komentarą
Komentarai (2)

Tiesiai

Kokios paliaubos su teroristais. Iškepti visus alachinius velnius, išvalyti teritorijas, už želdinti gėlytėmis, žolyte ir paleisti avytes ganytis. Kiekvienas alachinius velnias turi būti išsiųstas į velnyną. Kiek galima su jais terliotis.

Jokiu

Bled paliaubu su tais skarmaluotais vatnikais

SUSIJUSIOS NAUJIENOS