„Hamas“ lyderis išvyko iš Egipto, kur derėjosi dėl paliaubų Gazos Ruože | Diena.lt

„HAMAS“ LYDERIS IŠVYKO IŠ EGIPTO, KUR DERĖJOSI DĖL PALIAUBŲ GAZOS RUOŽE

  • 0

Islamistų judėjimas „Hamas“ pranešė, kad jo politinis lyderis Ismailas Haniyeh (Ismailas Hanijė) išvyko iš Egipto po derybų su šios šalies pareigūnais dėl galimų paliaubų Gazos Ruože ir kovotojų laikomų įkaitų paleidimo mainais į Izraelyje kalinamus palestiniečius.

Anksti penktadienį išplatintame „Hamas“ pareiškime nenurodoma, ar I. Haniyeh derybos su Egipto žvalgybos vadovu Abbasu Kameliu (Abasu Kameliu) dėl karo nutraukimo būdų, susitarimo dėl įkaitų ir pagalbos srauto į Gazos Ruožą buvo sėkmingos, ar pavyko pasiekti proveržį.

Derybos Kaire vyko prieš savaitgalį Paryžiuje numatomą aukšto lygio susitikimą, kuriame tarptautiniai tarpininkai pateiks naują pasiūlymą.

Jungtinės Valstijos, Egiptas ir Kataras jau kelias savaites stengiasi rasti formulę, kuri galėtų sustabdyti Izraelio puolimą Gazos Ruože, tačiau dabar, artėjant šventajam musulmonų Ramadano mėnesiui, juos spaudžia laikas.

Izraelis siekia laipsniško susitarimo, įskaitant laikiną kovų sustabdymą mainais į daugiau kaip 100 įkaitų, kuriuos kovotojai tebelaiko po žiauraus spalio 7-osios „Hamas“ išpuolio prieš žydų valstybę, paleidimą. Izraelis pažadėjo tęsti kovą, kol „Hamas“ bus sunaikinta.

Iš pradžių tarptautiniu mastu teroristine plačiai laikoma organizacija prieš paleidžiant įkaitus reikalavo nutraukti jau penktą mėnesį vykstantį karą. „Hamas“ pareiškė, kad paleis Izraelio įkaitus mainais už visus Izraelio kalėjimuose kalinamus palestiniečius. Izraelis atmetė šį reikalavimą, todėl tarpininkai rengia naują susitarimą.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS