„Hamas“ pareigūnas tikisi greito Izraelio atsako į naujus pasiūlymus dėl paliaubų Gazoje | Diena.lt

„HAMAS“ PAREIGŪNAS TIKISI GREITO IZRAELIO ATSAKO Į NAUJUS PASIŪLYMUS DĖL PALIAUBŲ GAZOJE

  • 1

Aukšto rango palestiniečių islamistų grupuotės „Hamas“ pareigūnas penktadienį naujienų agentūrai AFP pareiškė, kad grupuotė tikisi greito Izraelio atsako į naujausius pasiūlymus dėl karo Gazos Ruože užbaigimo ir įkaitų išlaisvinimo.

Izraelio derybininkams planuojant atvykti į Katarą derėtis su tarpininkais, Libane įsikūręs „Hamas“ pareigūnas Osama Hamdanas teigė, kad grupuotės „Hamas“ karinis sparnas tebėra „puikios būklės, leidžiančios tęsti“ kovą su Izraelio pajėgomis.

O. Hamdanas sakė, kad šią savaitę Izraeliui išsiųstame dokumente nebuvo naujų konkrečių pasiūlymų, tačiau „buvo pasiūlyta keletas idėjų, kaip įveikti“ Izraelio nenorą nutraukti ugnį.

Jis nurodė, kad laukia Izraelio atsakymo „šiandien arba rytoj rytą“.

„Jei reakcija bus teigiama, tada išsamiai aptarsime šias idėjas, nes pradėsime diskusijas dėl šių idėjų įgyvendinimo, kurios (...) neužtruks ilgai“, – pridūrė jis.

Izraelio ministras pirmininkas Benjaminas Netanyahu (Benjaminas Netanjahus) penktadienį nurodė Centrinės žvalgybos agentūros „Mossad“ direktoriui Davidui Barnea (Davidui Barnėjai) vykti į Katarą deryboms su tarpininkais dėl karo Gazos Ruože paliaubų. Jo delegacija turėtų atvykti penktadienį.

Abi pusės susiduria su didėjančiu tarptautiniu ir vidaus spaudimu nutraukti niokojantį karą Gazos Ruože.

Karas prasidėjo spalio 7-osios „Hamas“ išpuoliu Izraelio pietuose, per kurį, oficialiais duomenimis, žuvo 1 195 žmonės, daugiausia civiliai.

„Hamas“ kovotojai taip pat pagrobė pustrečio šimto įkaitų, iš kurių maždaug pusė, Izraelio teigimu, tebėra Gazos Ruože, įskaitant 42 Izraelio kariuomenės laikomus žuvusiais.

Remiantis „Hamas“ valdomos teritorijos sveikatos apsaugos ministerijos duomenimis, per Izraelio atsakomąjį puolimą žuvo mažiausiai 38 011 žmonių, taip pat daugiausia civiliai.

„Derybų tikslas – nutraukti agresiją, išvesti pajėgas ir leisti palestiniečiams atstatyti Gazos Ruožą, suteikti pastogę, pagalbą ir kitas smulkmenas“, – teigė O. Hamdanas.

„Galiausiai turi būti sudarytas sąžiningas ir tinkamas susitarimas dėl apsikeitimo belaisviais“, – pabrėžė jis.

B. Netanyahu sakė, kad karo veiksmai negali būti nutraukti, kol „Hamas“ nepaleis visų įkaitų. Jis taip pat tvirtino, kad Izraelis nesustabdys kampanijos, kuria siekiama sunaikinti „Hamas“ pajėgumus.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

taip

kraju patvynes fonas igauna holyvudiniu pozymiu kai kaire ranka musa desnia ir atvirksciai o kunas keicia pavadinimus kol jo nelieka o rankos toliau mojuoja gera pasaka vaikuciams pries miega p

SUSIJUSIOS NAUJIENOS