Honkonge po teismų maratono dešimtys disidentų pasiųsta už grotų | Diena.lt

HONKONGE PO TEISMŲ MARATONO DEŠIMTYS DISIDENTŲ PASIŲSTA UŽ GROTŲ

Honkongo teismas ketvirtadienį už grotų pasiuntė dešimtis ardomąją veikla kaltinamų disidentų, pasibaigus teismo posėdžių dėl jų paleidimo už užstatą maratonui.

Teismo spendimas labiau pakurstė tarptautinės bendruomenės nerimą dėl Kinijos susidorojimo su demokratine opozicija šiame finansų centre.

Policija sekmadienį pateikė kaltinimus  sąmokslu vykdyti ardomąją veiklą grupei žymių miesto aktyvistų, valdžiai lig šiol plačiausiu mastu pasitelkus pernai Pekino primestą nacionalinio saugumo teisės aktą.

Kaltinamieji atstovauja įvairiems Honkongo opozicijos sluoksniams – nuo veteranų iki buvusių prodemokratiškų įstatymų leidėjų, teisininkų, akademinės bendruomenės narių, socialinių darbuotojų ir jaunimo aktyvistų.

Neįprastas keturias dienas trukęs prašymų paleisti už užstatą nagrinėjimas parodė, kaip naujasis drakoniškas nacionalinio saugumo įstatymas keičia Honkongo teisines tradicijas.

Ketvirtadienio vakarą po ilgas valandas trukusių prokurorų ir gynėjų kalbų vyriausiasis teismo teisėjas Victoras So (Viktoras So) nurodė 32 kaltinamiesiems taikyti kardomąjį suėmimą.

„Teismas nemano turįs pakankamą pagrindą manyti, kad jūs netęsite veiklos, keliančios pavojų nacionaliniam saugumui“, – sakė jis teisme.

Likusius 15 kaltinamųjų teisėjas leido paleisti už užstatą, tačiau prokuroras nedelsiant šį sprendimą apskundė. Galiausiai už grotų buvo pasiųsta ir ši grupė, tačiau ji dar galės per dvi paras apskųsti sprendimą Aukštajam Teismui.

Dalis žymiausių Pekino kritikų areštinėje atsidūrė ilgiems mėnesiams, prokurorams ruošiantis masiniam disidentų teismui. Vienas apžvalgininkas šį procesą pavadino didžiausiu persekiojimu nuo 1989 metų protestų Pekino Tiananmenio aikštėje nuslopinimo.

Šis teismo sprendimas taip pat rodo, kaip taikomas naujasis įstatymas, nagrinėjant paleidimo už užstatą prašymus ne smurtinių nusikaltimų bylose.

Pagal praėjusį birželį Pekino miestui primestą nacionalinio saugumo įstatymą kaltinamieji gali būti paleisti už užstatą tik tuo atveju, jeigu įtikina teismą, kad nebekelia pavojaus nacionaliniam saugumui.

Pradėjus veikti šiam įstatymui beveik visi, išskyrus keletą, prašymų paleisti už užstatą buvo atmesti, o tais atvejais, kai prašymai buvo patenkinti, juos nedelsdami apskundė Honkongo prokurorai.

Informacijos apie teismą skelbimo apribojimai neleidžia skelbti visų keturias dienas trukusių teismo posėdžių smulkmenų, nes teisėjas V. So atsisakė panaikinti apribojimus žiniasklaidai.

Kaltinimai ardomąja veikla grupei disidentų buvo pareikšti už neoficialų pirminių rinkimų organizavimą praėjusią vasarą, siekiant išrinkti kandidatus į miesto įstatymų leidžiamąją instituciją ir tikintis, kad prodemokratinis blokas galėtų laimėti daugumą vietų joje.

Kinijos ir Honkongo pareigūnai pareiškė, kad tai buvo bandymas „nuversti“ miesto valdžią, kėlęs grėsmę nacionaliniam saugumui.

 

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

Anonimas

Good news !

SUSIJUSIOS NAUJIENOS