Honkonge šimtai žmonių protestuoja prieš Kinijos planus dėl saugumo įstatymo | Diena.lt

HONKONGE ŠIMTAI ŽMONIŲ PROTESTUOJA PRIEŠ KINIJOS PLANUS DĖL SAUGUMO ĮSTATYMO

Honkonge policija sekmadienį panaudojo ašarines dujas ir vandens patrankas prieš tūkstančius antivyriausybinių protestuotojų, susirinkusių Kinijai pasiūlius naują saugumo įstatymą, dėl kurio, būgštaujama, ši pusiau autonominė teritorija gali netekti ypatingų savo laisvių.

Kaip pranešė naujienų agentūros AFP žurnalistai, protestuotojai skandavo prodemokratinius šūkius judriuose miesto prekybiniuose rajonuose, o riaušių policija garsiakalbiais ir vėliavomis juos įspėjo, kad susirinkimas yra neteisėtas ir kad jie turėtų išsiskirstyti.

Protestuotojų skaičiui augant, policija panaudojo prieš protestuotojus ašarines dujas ir paprikinį purškalą, o vėliau atsiuntė vandens patranką bei šarvuočių.

Kilus šiam susirėmimui, kuris buvo intensyviausias Honkonge per kelis pastaruosius mėnesius, kinų užsienio reikalų ministras Wang Yi (Vang I) Pekine tvirtino, kad saugumo įstatymas Honkongui, kurį Kinija pasiūlė per savo įstatymų leidybos institucijos sesiją, turi būti priimtas „be menkiausio delsimo“. 

Pagal planuojamą įstatymą turėtų būti uždrausti „valstybės išdavystė, ardomoji veikla ir kurstymas maištauti“ prieš šalies vyriausybę. Įstatymas pasiūlytas po pernai Honkongą ištisus mėnesius purčiusių didžiulių, dažnai smurtinių protestų, ir po Pekino perspėjimų, kad jis netoleruos kitokios nuomonės.

Aktyvistams perspėjant, kad siūlomas įstatymas reikštų miesto branginamų laisvių pabaigą, tūkstančiai žmonių susirinko Kosvėj Bėjaus ir Van Čajaus rajonuose. Kai kurie kaukėti protestuotojai pastatė barikadas, kad sutrukdytų privažiuoti policijos automobiliams.

„Žmonės gali būti paversti nusikaltėliais vien dėl pasakytų ar publikuotų žodžių, kuriais nepritariama vyriausybei, – AFP sakė 25 metų protestuotojas Vincentas (Vinsentas). – Manau, kad honkongiečiai labai nusivylę, nes nesitikėjome to taip greitai ir taip šiurkščiai. Bet... nebūsime naivūs ir nesitikėsime, kad Pekinas paprasčiausiai sėdės ir nieko nedarys. Padėtis čia tik blogės.“

Riaušių policija buvo atsiųsta po ankstesnių valdžios perspėjimų nerengti nesankcionuotų susibūrimų ir tebegaliojant su koronavirusu susijusiam miesto įstatymui, kuriuo draudžiami daugiau kaip aštuonių žmonių vieši susibūrimai.

Protestas vyko panašiai kaip daugelis praėjusių metų mitingų: policija naudojo ašarines dujas ir paprikinį purškalą, o demonstrantai stūmė policininkus atgal. Kai kas į pareigūnus svaidė daiktus, tarp jų skėčius.

Policija paskelbė areštavusi 40 žmonių.

Nuo protestų pradžios praėjusiais metais buvo areštuota daugiau kaip 8,3 tūkst. žmonių. Honkongo judėjimas už demokratiją šių metų pradžioje buvo nuslopęs tęsiantis areštams ir, vėliau, dėl koronaviruso uždraudus didelius susibūrimus.

Šį mėnesį per nedideles Motinos dienos demonstracijas, vykusias parduotuvių centruose, buvo sulaikyta maždaug 200 asmenų.

Honkongo gyventojai turi Kinijos pagrindinėje teritorijos dalyje neregėtų teisių, įskaitant žodžio laisvę; miestas taip pat turi savo teisinę sistemą ir prekybos statusą.

Jau daug metų būgštaujama, kad Pekinas po truputį riboja šias laisves ir griežtina savo kontrolę Honkonge. Naująjį pasiūlymą aktyvistai vadina kol kas įžūliausiu Kinijos žingsniu.

„Labai bijau“

Ypač didelį nerimą kelia nuostata, pagal kurią Kinijos saugumo agentai galėtų veikti Honkonge ir imtis griežtų priemonių prieš tuos, kas nepritaria valdytojams Pekine.

„Aš labai bijau, bet vis tiek turiu ateiti, – sakė 23 metų protestuotoja Christy Chan (Kristi Čan). – Neskaitant taikumo, racionalumo ir nesmurtingumo, nematau daug kitų būdų mūsų žinioms pasiųsti.“

Nepaisydami susirūpinimo Honkonge ir kai kuriose Vakarų sostinėse, Kinijos ir Honkongo pareigūnai tvirtina, kad siūlomo įstatymo reikia norint užkirsti kelią neramumams ir užtikrinti nacionalinį saugumą.

Vienas prokiniškas aukšto rango pareigūnas šeštadienį teigė, kad Kinijos pagrindinės teritorijos dalies teisėsauga Honkonge neveiks be vietos valdžios „pritarimo“.

Tačiau Honkonge labai nepasitikima Kinijos teisine sistema ir nuogąstaujama dėl to, kaip Pekinas galėtų naudotis siūlomu įstatymu.

Didžiulius praėjusių metų protestus Honkonge išprovokavo dabar jau atšauktas ekstradicijos įstatymo projektas, kuris būtų leidęs išduoti įtariamuosius Kinijai, o dabar baiminamasi, kad naujasis siūlomas įstatymas bus dar platesnis. 

Kinijos įstatymų leidybos institucija, kaip tikimasi, pasiūlytą rezoliucijos projektą automatiškai patvirtins ketvirtadienį. Detalės turi būti suderintos per kitą, vėlesnį susitikimą.

Pareigūnai yra sakę, kad tuomet įstatymas būtų įgyvendintas vietos mastu.

Rašyti komentarą
Komentarai (3)

Anonimas

Lazdų Honkongo iškrypėliams....

...

Krabo krevetės jau ir prieš Honkongą balsą kelia.

Anonimas

Ko tie kinai tamposi su Honkongo durniais, ar nebėra vietos porai konclagerių kur dykumoje ? Kur tie jankių kurstomi dykaduoniai išmokţų bent save prasimaitinti...

SUSIJUSIOS NAUJIENOS