Honkongo lyderė atmeta galimybę padaryti nuolaidų, kad nuramintų protestuotojus | Diena.lt

HONKONGO LYDERĖ ATMETA GALIMYBĘ PADARYTI NUOLAIDŲ, KAD NURAMINTŲ PROTESTUOTOJUS

  • 0

Honkongo lyderė Carrie Lam (Keri Lam) penktadienį atmetė galimybę padaryti nuolaidų, kad „nutildytų smurtaujančius protestuotojus“, o jau kelis mėnesius demonstracijas šioje Kinijos autonominėje teritorijoje organizuojantys demokratijos aktyvistai tuo metu surengė sėdimąjį protestą oro uoste.

Lyderė taip pat perspėjo, kad jau trečią mėnesį besitęsiančios demonstracijos kelia ekonominę sumaištį tarptautiniame finansų centre.

C. Lam, kurios palaikymas ekstradicijos įstatymo projektui, numačiusiam galimybę išduoti įtariamuosius žemyninės Kinijos teismams, išprovokavo pirmuosius neramumus, sakė, kad demonstracijų poveikis miesto ekonomikai gali būti blogesnis nei 2003 metų SARS viruso protrūkio arba 2008 metų finansų krizės.

„Palyginus su ekonomikos nuosmukiu, sukeltu SARS, su kuriuo anksčiau susitvarkėme, ar netgi [2008 metų] ekonomikos krize, šįkart padėtis daug sunkesnė“, – lyderė sakė per penktadienio popietę netikėtai organizuotą spaudos konferenciją.

„Kitaip tariant, ekonomikos atsigavimas truks labai ilgai“, – pridūrė ji.

Ypač didelį nerimą reiškė privatusis sektorius ir turizmo industrija. Kelionių agentūros pranešė, kad grupinių kelionių į Honkongą sumažėjo 50 proc., o turizmo valdyba pažymėjo, kad praeitą mėnesį atvykėlių skaičius sumažėjo dviženkliu procentų skaičiumi.

Protestuotojai beveik kasdien rengė demonstracijas ir vis dažniau susiremdavo su policija, todėl kelios šalys perspėjo savo piliečius susilaikyti nuo nebūtinų kelionių į Honkongą arba būti itin atsargius.

Protestai, prasidėję nuo prieštaringai vertinamo ekstradicijos įstatymo, peraugo į platesnį judėjimą ir reikalavimus vykdyti demokratines reformas.

„Jokių nuolaidų“

C. Lam nesutiko patenkinti jokių reikalavimų, įskaitant raginimus organizuoti miesto administracijos vadovo tiesioginius rinkimus. Dabar vadovą skiria Pekinas.

„Kalbant apie politinį sprendinį, nemanau, kad turėtume daryti kokių nors nuolaidų smurtaujantiems protestuotojams nutildyti“, – kalbėjo ji.

„Turėtume daryti, kas tinkama Honkongui. Ir šiuo metu Honkongui tinkama... sustabdyti smurtą, ištarti „ne“ chaosui, kurį Honkongas patyrė kelias pastarąsias savaites, kad galėtume judėti toliau“, – pabrėžė C. Lam.

Ištisas savaites besitęsiančios demonstracijos sukėlė didžiausią grėsmę Pekino valdymui Honkonge nuo pat 1997 metų, kai šį miestą buvusi kolonijinė valdytoja Didžioji Britanija grąžino Kinijai.

Dėl šių neramumų žemyninės Kinijos valdžia neslėpė įtūžio.

Kinijos aviacijos valdyba penktadienį pareikalavo, kad Honkongo oro bendrovė „Cathay Pacific“ neleistų savo darbuotojams, palaikiusiems protestus, aptarnauti reisų žemyninės šalies dalies oro erdvėje arba atvykstančių į žemyninės dalies oro uostus.

Valdyba taip pat paliepė pagrindinei Honkongo oro bendrovei nuo sekmadienio pateikti informaciją apie darbuotojus, aptarnaujančius skrydžius į žemyninę Kiniją, ir perspėjo, kad nepatvirtinti reisai nebus įleidžiami.

„Padekit“ 

Aktyvistai penktadienį nerodė jokių ženklų, kad ketintų nusileisti, ir surengė naują sėdimąjį streiką Honkongo oro uosto atvykimo salėje. Tai pirmoji iš trijų šiame transporto centre planuojamų mitingų dienų.

„Jokių riaušininkų, tik tironija“, – skandavo demonstrantai. Kai kurie jų laikė tokius užrašus kaip „Gelbėkit Honkongą nuo tironijos ir policijos brutalumo!“.

Sėdimasis streikas intensyviai dirbančiame oro uoste yra antras kartas, kai demonstrantai protestavo čia, vildamiesi užsitikrinti tarptautinių lankytojų paramą.

„Norime pasakyti keleiviams, kas vyksta Honkonge“, – sakė 16-metė protestuotoja Charlotte Au (Šarlot Au).

Kai kurie į oro uostą atvykstantys keleiviai sustodavo nufotografuoti protesto arba peržvelgti demonstrantų dalijamų skrajučių. Kiti keleiviai rodydavo protestuotojams iškeltą nykštį.

Iš Prancūzijos atvykusi Clara Boudehen (Klara Budehen) sakė, kad mitingas jai padarė „didelį įspūdį“.

„Mūsų demokratija nėra absoliuti, turime kovoti dėl jos, – sakė ji. – Matyti, kaip žmonės kovoja už demokratiją, labai svarbu.“

Korėjietė Monica Yoon Hee Jung (Monika Jun Hi Čung) savo ruožtu sakė, kad šiek tiek nerimavo dėl savo kelionės, bet atvykusi pamatė, kad sėdimasis streikas „tikrai taikus“.

„Jie visai neagresyvūs. Jaučiu, kad jie nori parodyti, kas iš tiesų jų širdyje. Labai nuoširdu“, – sakė ji.

Penktadienį vakare protestuotojai susirinko Vong Tai Sino rajone, kur policija anksčiau šią savaitę panaudojo ašarines dujas prieš protestuotojus, ir surengė akciją pagal kinų festivalį, kurio metu deginamos aukos mirusiųjų dvasioms nuraminti.

Maždaug 100 protestuotojų susirinko deginti netikrų popierinių pinigų su C. Lam karikatūromis.

Policija stebėjo protestuotojus iš atstumo, ignoruodama aktyvistų šaukiamus įžeidimus, į popierinį C. Lam atvaizdą nukreiptus lazerio spindulius ir skanduotes „Padekit“.

Tolesni protestai planuojami savaitgaliui.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS