Honkongo policija bando sustabdyti protestus: pademonstravo vandens patrankas | Diena.lt

HONKONGO POLICIJA BANDO SUSTABDYTI PROTESTUS: PADEMONSTRAVO VANDENS PATRANKAS

Honkongo policija pirmadienį pademonstravo ant sunkvežimių sumontuotas vandens patrankas kaip naują priemonę kovoti su demokratijos reikalaujančiais protestuotojais, pareigūnams ašarinėmis dujomis ir guminėmis kulkomis neįstengiant sustabdyti jau ilgiau kaip du mėnesius rengiamų demonstracijų.

Naujutėlaičiai automobiliai, kuriuose taip pat įtaisytos stebėjimo kameros, buvo parodytos po sekmadienį daugelyje Honkongo vietų vykusių policijos susirėmimų su demonstrantais.

Pareigūnai leido ašarines dujas komercinėse gatvėse ir metropoliteno stotyse, protestuotojai svaidė akmenis ir laistė riaušių policininkus ugnies gesintuvų putomis ir vandens čiurkšlėmis iš žarnų.

Pasak vieno vyriausybės pareigūno, per susirėmimus buvo sužeisti 45 žmonės, dviejų būklė sunki.

Vienai moteriai buvo smarkiai sužalotas veidas. Kaip pranešama, į ją pataikė šratų maišelis.

Internete sparčiai išplito nuotraukos, kuriose ši moteris matoma gulinti ant žemės, krauju apsipylusiu veidu. Jų taip pat matėsi ant plakatų, raginančių rengti naujas demonstracijas..

„Akis už akį“, – skelbė vienas plakatas, raginantis pirmadienio popietę susirinkti protestuoti miesto oro uoste.

Daugelyje Honkongo vietų policija sulaikė nemažai protestuotojų. Aktyvistai tvirtino, kad pareigūnai, vilkintys juodus drabužius, panašius į dėvimus daugelio demonstrantų, prasiskverbdavo tarp protestuotojų ir juos areštuodavo.

Vandens patrankų pristatymas

Policija atmetinėjo kaltinimus dėl per didelio jėgos naudojimo prieš protestuotojus ir pirmadienį pademonstravo dvi vandens patrankas. Šios priemonės per dabartinę krizę dar nebuvo naudojamos.

Pareigūnai parodė, kad iš sunkvežimių liejamos vandens čiurkšlės pataiko į kelis manekenus, pastatytus skirtingu atstumu nuo mašinų.

Kaip pranešama, Honkongo valdžia užsakė tris tokius automobilius, galimai kainuosiančius 27 mln. Honkongo dolerių (3,1 mln. eurų), bet policija tikslią kainą atsisakė pateikti.

Vyriausiasis inspektorius Chan Kin-kwokas (Čan Kinkvokas) sakė vietos įstatymų leidėjams, kad policija šiuos automobilius naudotų tik „didelio masto visuomenės neramumų“ atvejais, kai „būna aukų, beatodairiškai naikinamas turtas arba viešajai tvarkai ir visuomenės saugumui iškyla didelis pavojus“.

Šios mašinos yra „viena iš mūsų priemonių naudoti jėgą arba specialiąsias priemones“, per pirmadienį surengtą pristatymą pridūrė pareigūnas.

Už demokratiją pasisakantys įstatymų leidėjai per šį pristatymą laikė ženklą su užrašais „HK policininkai žudikai“ ir barėsi su Pekino politiką palaikančiais parlamentarais, gyrusiais policiją už veiksmus prieš demonstrantus.

„Pastaruoju metu matėme, kad policija labai prastai valdo savo emocijas“, -  sakė parlamento narys Lam Cheuk-tingas (Lam Čuktingas). Jis taip pat kaltino policiją „piktnaudžiavus savo jėga ir atakavus daugelį protestuotojų, kurie nesipriešino“.

Jau dešimtą savaitgalį iš eilės protestuotojai buvo išėję į gatves, tęsiantis judėjimui, pirmiausiai išprovokuotam planų priimti ekstradicijos įstatymą, turėjusį leisti išduoti įtariamuosius žemyninės Kinijos teismams.

Šie protestai peraugo į platesnius reikalavimus užkirsti kelią demokratijos ir laisvės silpninimui pietiniame Kinijos mieste.

Pastarosios demonstracijos laikomos didžiausia grėsme Pekino valdymui Honkonge nuo 1997 metų, kai Didžioji Britanija grąžino Kinijai savo buvusią koloniją.

Rašyti komentarą
Komentarai (3)

Anonimas

Per daug terliojasi su tais Amerikos kurstomais teroristais.

tokiam

karstyje tai neblogas nemokamas dusas ir prideda tik jegu protestams.....

...

KIEK čia būtų CYPIMO jei tai Maskvoje būtų... :/

SUSIJUSIOS NAUJIENOS