„Huawei“ atsakymas JAV: jau šiemet turėsime savo operacinę sistemą | Diena.lt

„HUAWEI“ ATSAKYMAS JAV: JAU ŠIEMET TURĖSIME SAVO OPERACINĘ SISTEMĄ

„Huawei“ jau šių metų rudenį į telefonus ir kompiuterius įdiegs nuo „Android“ nepriklausomą operacinę sistemą (OS), tačiau tokio žingsnio bus imtasi tik tuo atveju, jei kinų milžinė bus visiškai atkirsta nuo „Google“ ir „Microsoft“ programinės įrangos, teigia vienas „Huawei“ vadovų Richardas Yu.

„Huawei“ praeitą savaitę buvo įtraukta į Jungtinių Valstijų juodąjį sąrašą, o iškart po to pasirodė pranešimai, kad „Google“ stabdo bendradarbiavimą su „Huawei“ ir ši negalės naudoti licencijuotos „Android“ OS. Visgi kiek vėliau Vašingtonas leido laikinai - 90 dienų - pardavinėti technologijas kinų milžinei.

„Huawei“ apie savą OS kalba jau seniai, tačiau sustiprėjus JAV spaudimui, tikino R. Yu, bendrovė yra pasiruošusi pristatyti savo OS vartotojams Kinijoje jau šiemet, o vartotojams kituose pasaulio regionuose - pirmąjį 2020-ųjų pusmetį.

„Šiandien „Huawei“ vis dar yra pasiryžusi naudotis „Microsoft Windows“ ir „Google Android“ operacinėmis sistemomis. Tačiau, jei negalėsime naudotis jomis, turime planą B - naudotis mūsų pačių kurta OS“, - JAV televizijai CNBC sakė R. Yu.

Jei „Huawei“ vis tik bus atkirsta nuo „Android“ OS, vartotojai nebegalės naudotis „Google Play Store“ programėle, kurios pagalba dauguma „Huawei“ savininkų ne Kinijoje siunčiasi įvairias programėles. „Huawei“ jau dabar turi panašią programėlę - „App Gallery“, tačiau už Kinijoje ribų ji nėra labai populiari.

Vis dėlto, pabrėžė R. Yu, naujos OS ir programėlių „Huawei“ prireiks tik tuo atveju, jei bendrovei bus visiškai nutraukta prieiga prie „Google“ ir „Microsoft“ produktų.

„Nenorime to daryti, bet būsime priversti dėl JAV vyriausybės veiksmų. Manau, kad toks Jungtinių Valstijų žingsnis pakenktų ne tik mums, bet ir pačių JAV bendrovėms, nes būtent mes palaikome ir Jungtinių Valstijų verslą. Nenorime to daryti, bet neturėsime kito pasirinkimo“, - tikino R. Yu.

ELTA primena, kad „Huawei“ pastaruoju metu susidūrė su kaltinimais, kad Kinijos valdžia gali naudoti bendrovės įrangą šnipinėjimui. Jungtinės Valstijos yra kampanijos uždrausti „Huawei“ priešakyje ir ragina sąjungininkus boikotuoti Kinijos įmonės įrangą, tačiau tiek „Huawei“, tiek ir Kinijos valdžia neigia bet kokius kaltinimus.

Šią savaitę „Google“ pranešė nutraukianti bendradarbiavimą su „Huawei“.

M. Pompeo: „Huawei“ neatskleidžia tiesos

JAV valstybės sekretorius Mike'as Pompeo (Maikas Pompėjas) ketvirtadienį apkaltino kinų telekomunikacijų milžinę „Huawei“ slepiant savo ryšius su Kinijos vyriausybe.

„Huawei“ teiginiai, kad ji nedirba su Kinijos vyriausybe, „yra tiesiog neteisingi. Tai yra tiesiog neteisinga (informacija)", pareiškė M. Pompeo JAV televizijai CNBC.

„Sakyti, kad jie nedirba su Kinijos vyriausybe, yra neteisingas teiginys“, – tvirtino valstybės sekretorius.

M. Pompeo teigimu, „Huawei“ įkūrėjas ir generalinis direktorius Ren Zhengfei (Žen Džengfei) „nesako tiesos nei amerikiečiams, nei pasauliui“.

Rašyti komentarą
Komentarai (2)

...

JEI tai būtų kenksmingas kodas, užtektų jį tik paviešinti. BET - jei tas kodas naudojasi priemonėmis, kurias amerikiečiai savo įrangoje specialiai šnipinėjimui padarė, tai... tai lieka tik piktintis faktų nepateikiant.

Taigi

Kodėl visą pasaulį šnipinėti sau suteikia teisę tik JAV, sėkmės Kinijai...

SUSIJUSIOS NAUJIENOS