Į aukščiausią ES postą siūloma Vokietijos politikė | Diena.lt

Į AUKŠČIAUSIĄ ES POSTĄ SIŪLOMA VOKIETIJOS POLITIKĖ

Europos Sąjungos (ES) lyderiai antradienio popietę grįžta prie derybų stalo dėl svarbiausių institucijų vadovų postų.

Diplomatinių šaltinių teigimu, per konsultacijas Vokietija ir Prancūzija sutarė Europos Komisijos pirmininke siūlyti Vokietijos gynybos ministrę dešiniųjų atstovę Ursulą von der Leyen (Ursulą fon der Lejen).

Anksčiau į postą siūlytas olandų socialdemokratas Fransas Timmermansas sulaukė kritikos tiek iš dešiniuosius vienijančios Europos liaudies partijos, tiek iš Vidurio Europos šalių bei Italijos.

„Panašu, kad artėjame prie sprendimo“, – BNS antradienio popietę sakė su derybomis susijęs diplomatas.

Pagal siūlomą planą, Europos Vadovų Tarybos pirmininku taptų Belgijos premjeras liberalas Charles'is Michelis (Šarlis Mišelis), užsienio politikos vadovu – Ispanijos užsienio reikalų ministras socialistas Josepas Borrellis (Žozepas Borelis), o Europos Parlamento vadovu – bulgaras socialistas Sergejus Staniševas arba vokietis krikdemas Manfredas Weberis (Manfredas Vėberis).

Vis dėlto tokį planą kritikuoja politikai, kurie nori išsaugoti pagrindinio kandidato (vok. spitzenkandidat) paskyrimo principą, numatantį, kad Europos Komisijos pirmininku tampa vienos iš partijų rinkimų sąrašo lyderis.

Daugiausia balsų Europos Parlamente gavusi Europos liaudies partija savo kandidatu buvo paskelbusi M. Weberį.

Iš pradžių planuota, kad nuo sekmadienio vykstantis viršūnių susitikimas bus atnaujintas antradienį vidurdienį Lietuvos laiku, bet oficiali pradžia buvo kelis kartus atidėta, tęsiantis neformalioms konsultacijoms.

Lietuvai derybose atstovaujanti prezidentė Dalia Grybauskaitė užkulisiuose minima tarp kandidatų tapti Europos Vadovų Tarybos pirmininke.

D. Grybauskaitės galimybes menkina tai, kad ji yra nepartinė, tačiau kai kurie politikai ir diplomatai svarsto, kad užsitęsus ginčams ji galėtų tapti kompromisine figūra ir galėtų būti įvardyta kaip su Europos liaudies partija siejama politikė, nors formaliai ir nepriklausanti partijai.

Lenkijos vyriausybė paskelbė, kad prieš formalią derybų pradžią ji buvo susitikusi dvišaliam pokalbiui su Lenkijos premjeru Mateuszu Morawieckiu (Mateušu Maroveckiu).

Pati D. Grybauskaitė nuo komentarų žiniasklaidai apie derybas susilaiko.

Anot diplomatų, šios derybos rodo, kad priimant sprendimus vis didesnį vaidmenį ima vaidinti europinės partijos, o Vokietijos kanclerės Angelos Merkel lyderystė mažėja.

Rašyti komentarą
Komentarai (8)

Anonimas

Gerbiu Putiną ir labai nemėgstu Grybauskaitės ir visos jos šutvės. Manau, kad jos valdymas buvo nelaimė šaliai. Tai tikriausiai esu "vatnykas".

Kaunas

Palaikau Grybauskaite ir linkiu jai gauti koki posta.Taip butume matomi pasaulyje.Is visu Prezidentu geriausia Grybauksite.Tik dabar jus pasibaigus Prezidentavimui nebeturite saiko ir ....

AS manau

Tie kurie smeizia,taskosi purvais ant Grybauskaites galimai yra patys didziausi Lietuvos priesai.Patys didziausi Putino gerbejai partiniu mokyklu mokinukai.O kodel tylite apie AMB .Juk jis virsesnis buvo ant visu ir visiem nurodinejo.Jis Lietuvos veliava pavadino skuduru ir netikejo ,kad Lietuva bus priklausoma.Spejo tik greiciau isversti skura ir suskubo prie lovio.Aprupino savus ir Kristina milijardais.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS