Į Eurogrupės vadovo postą pretenduoja portugalas ir latvė | Diena.lt

Į EUROGRUPĖS VADOVO POSTĄ PRETENDUOJA PORTUGALAS IR LATVĖ

  • 0

Portugalijos ir Latvijos finansų ministrai nori tapti naujuoju Eurogrupės vadovu, kuriam teks įgyvendinti svarbias euro zonos reformas.

Šį postą, kuris yra vienas aukščiausių Europoje, šiuo metu užima buvęs Nyderlandų finansų ministras Jeroenas Dijsselbloemas (Jerunas Deiselblumas), tačiau po prastų anksčiau šiais metais Nyderlanduose įvykusių rinkimų rezultatų jis neteko savo ministro darbo, tad privalo atsistatydinti.

Pustrečių metų kadencijai išrenkamas Eurogrupės vadovas pirmininkauja kas mėnesį rengiamiems 19 euro zonos šalių finansų ministrų posėdžiams. Jo pagrindinė užduotis – koordinuoti narių ekonominę politiką ir prioritetus, kurie dažnai nesutampa.

Galutinį sprendimą dėl naujojo vadovo ministrai turėtų priimti kitame Eurogrupės posėdyje, kuris įvyks Briuselyje gruodžio 4 dieną.

Lisabona ketvirtadienį patvirtino, kad Portugalijos finansų ministras Mario Centeno (Marijus Sentenas) oficialiai iškėlė savo kandidatūrą. Kalbama, kad jis turi daugiausiai šansų sulaukti savo euro zonos kolegų palaikymo.

Tačiau netikėtai savo kandidatūrą oficialiai taip pat iškėlė 36 metų amžiaus Latvijos finansų ministrė Dana Reizniecė-Ozola, buvusi šachmatininkė, agentūrai AFP pranešė oficialus šaltinis Europos Sąjungoje (ES), prašęs nenurodyti jo vardo.

Agentūrai AFP nebuvo patvirtinta, kad dėl posto taip pat varžysis Slovakijos Peteris Kazimiras ir Liuksemburgo Pierre Gramegna (Pjeras Gramenja), kuris vienas iš pirmųjų buvo išreiškęs susidomėjimą šiomis pareigomis.

Eurogrupės vadovo postas yra vienas aukščiausių Europoje. Jį užimantis pareigūnas laikomas vienu iš „penkių ES pirmininkų“, kaip ir Europos Komisijos (EK) pirmininkas Jeanas Claude Junckeris (Žanas Klodas Junkeris) bei Europos Centrinio Banko (ECB) vadovas Mario Draghi (Marijus Dragis).

Audringais euro zonos skolų krizės metais, kai bloko ministrams teko sunki užduotis gelbėti euro valiutą nuo jai tuomet beveik grėsusio žlugimo, Eurogrupės vadovo vaidmuo buvo ypač svarbus.

Rinkdamiesi kandidatą, ministrai atsižvelgia į gausybę kriterijų, įskaitant pilietybę bei politines pažiūras.

Socialistas M. Centeno atitinka beveik visus kriterijus ir, kaip manoma, jį palaiko J. C. Junckeris.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS