Į Izraelį solidarumo vizito atvyko JAV gynybos sekretorius | Diena.lt

Į IZRAELĮ SOLIDARUMO VIZITO ATVYKO JAV GYNYBOS SEKRETORIUS

  • 0

JAV gynybos sekretorius Lloydas Austinas (Loidas Ostinas) penktadienį atvyko solidarumo vizito į Izraelį, „Hamas“ atakai prieš žydų valstybę nusinešus šimtus gyvybių.

L. Austinas susitiks su ministru pirmininku Benjaminu Netanyahu (Benjaminu Netanjahumi) jr gynybos ministru Yoavu Gallantu (Joavu Galantu). Tai jau trečias jo vizitas į Izraelį Pentagono vadovo poste.

Išvakarėse Izraelyje lankėsi JAV valstybės sekretorius Antony Blinkenas (Entonis Blinkenas).

Ketvirtadienį JAV gynybos sekretorius sakė, kad Vašingtonas nekėlė jokių sąlygų dėl to, kaip Izraelis turėtų naudoti jo teikiamus ginklus kovai su „Hamas“.

„Mes nekėlėme jokių sąlygų suteikdami šią įrangą. Tai profesionali kariuomenė, vadovaujama profesionalios vadovybės, ir mes tikimės ir viliamės, kad jie elgsis teisingai vykdydami savo kampaniją“, – sakė L. Austinas po NATO ministrų susitikimo Briuselyje.

„Hamas“ šeštadienį netikėtai užpuolė Izraelį, įsiverždama į jo teritoriją ir vykdydama raketų atakas. Izraelis surengė atsakomuosius smūgius Gazos Ruožui.

„Hamas“ kovotojai Izraelyje nužudė 1,2 tūkst. žmonių, daugiausia civilių, ir paėmė apie 150 įkaitų. Izraelio smūgiai į „Hamas“ taikinius Gazos Ruože pareikalavo daugiau kaip 1,5 tūkst. žmonių gyvybių.

L. Austinas teigė, kad JAV nepastebėjo jokių išankstinių įspėjamųjų ženklų, kad islamistų grupuotė pradės kruviną išpuolį.

Anksčiau ketvirtadienį Izraelyje viešėjęs JAV valstybės sekretorius A. Blinkenas pažadėjo, kad Jungtinės Valstijos visada rems žydų valstybę.

„Hamas“ yra palestiniečių kovotojų grupuotė, valdanti Gazos Ruožą, ji buvo įsitraukusi į keletą karų su Izraeliu nuo Gazos Ruožo perėmimo 2007-aisiais. Grupuotę teroristine yra pripažinęs Izraelis, Jungtinės Valstijos, Europos Sąjunga, Jungtinė Karalystė bei kai kurios kitos valstybės.

„Hamas“ remia Iranas, finansuodamas ginklų įsigijimą, juos pats tiekdamas ir suteikdamas karinius apmokymus. „Hamas“ politinis biuras veikia Katare, čia įsikūrę kai kurie jų lyderiai.

Gazos Ruože gyvena 2,3 mln. žmonių, tačiau teritorijai Izraelis su Egipto pagalba nuo 2007 metų taiko blokadą – apribojo prekių įvežimą į šią teritoriją ir jų išvežimą iš jos vandeniu, jūra ar oru bei pačių palestiniečių galimybes palikti šią teritoriją, išskyrus kelias dešimtis tūkstančių darbininkų.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS