Ukrainos premjeru tapo teisininkas O. Hončarukas | Diena.lt

UKRAINOS PREMJERU TAPO TEISININKAS O. HONČARUKAS

Ukrainos parlamentas ketvirtadienį paskyrė premjeru 35-erių teisininką Oleksijų Hončaruką.

Už jo kandidatūrą, pateiktą prezidento Volodymyro Zelenskio, balsavo 290 deputatų.

Prieš balsavimą parlamente sakydamas kalbą jis pažadėjo „padaryti galą“ korupcijai.

„Į valdžią atėjo nauja karta“, – kalbėjo jis.

Premjeru O. Hončarukas tapo Ukrainai susiduriant su ekonomikos stagnacija ir jau ilgiau kaip penkerius metus šalies rytuose tebesitęsiant karui su Maskvos remiamais prorusiškais separatistais.

„Turime daugiau kaip 10 mln. žmonių, gyvenančių už skurdo ribos... Rytuose turime karą, o virš viso to dar turime korupciją. Turime tai sustabdyti ir padarysime tai, – parlamente sakė jis. – Naujoji vyriausybė nevogs.“

O. Hončarukas anksčiau dirbo V. Zelenskio administracijoje ir buvo atsakingas už ekonominės plėtros ir reformų tęstinumo klausimus. Prieš tai jis vadovavo „Efektyvaus reguliavimo biurui“ – Europos Sąjungos finansuojamai konsultacinei organizacijai, skatinančiai smulkųjį ir vidutinį verslą.

Vos trijų mėnesių patirtį valdžios institucijose turintis O. Hončarukas tapo jauniausiu Ukrainos ministru pirmininku.

Balandį prezidentu išrinktas buvęs komikas ir aktorius V. Zelenskis jo kandidatūrą į premjerus pateikė parlamentui anksčiau ketvirtadienį po kelių savaičių konsultacijų.

O. Hončarukas pakeis 41-erių Volodymyrą Hroismaną, kuris apie savo atsistatydinimą pareiškė po V. Zelenskio inauguracijos gegužę.

Diplomatijos vadovu paskirtas Vadymas Prystaika

Ukrainos Aukščiausioji Rada ketvirtadienį paskyrė diplomatinės patirties turintį Vadymą Prystaiką užsienio reikalų ministru.

Kaip pranešė naujienų agentūros „Interfax“ korespondentas, už V. Prystaikos paskyrimą diplomatijos vadovu balsavo 310 parlamentarų.

Gynybos ir užsienio reikalų ministrus skiria Aukščiausioji Rada prezidento teikimu, o kitus vyriausybės narius parlamentas skiria ministro pirmininko teikimu.

Vadymas Prystaika.EPA-ELTA nuotr.

49-erių V. Prystaika, be kita ko, anksčiau eidavo aukštas pareigas Ukrainos atstovybėse JAV, Kanadoje ir Australijoje, taip pat pavaduodavo savo šalies užsienio reikalų ministrą. Nuo 2017 metų jis vadovauja Ukrainos misijai prie NATO, o nuo šių metų pavasario dirba prezidento Volodymyro Zelenskio administracijoje.

Po paskyrimo procedūros naujasis URM vadovas patvirtino, kad Kijevo vykdoma proeuropietiška politika nepasikeis.

„Prezidento Zelenskio paskelbti užsienio politikos prioritetai lieka tokie patys – ES ir NATO. Čia viskas suprantama: yra namų darbų, kuriuos būtina atlikti, kad mūsų valstybė priartėtų [prie šių organizacijų] vienos ištiestos rankos, o tiksliau – vieno politinio sprendimo, atstumu“, – ketvirtadienį kalbėjo jis parlamente.

V. Prystaika taip pat pareiškė, kad Ukraina turi gerinti santykius su savo artimiausiais kaimynais.

„Apgalvotai, kūrybiškai, bet principingai ieškosime būdų atkurti aplink save draugų ratą. Visų pirma kalbu apie Vengriją, Lenkiją ir Rumuniją“, – sakė jis.

Paskirtas ministras pažymėjo, jog Ukraina turi „atidžiai stebėti, kas vyksta Moldovoje ir Gruzijoje“, nes šios šalys yra svarbios Kijevo interesams.

„Pirmieji kontaktai su Baltarusijos valdžia suteikia vilties. Baltijos šalys tebėra mūsų draugės, gerai suprantančios visas mūsų problemas ir pasirengusios veikti išvien su mumis“, – pridūrė V. Prystaika.

Gynybos ministru tapo buvęs savanoris A. Zahorodniukas

Ukrainos Aukščiausioji Rada ketvirtadienį pritarė buvusio ginkluotųjų pajėgų savanorio, prezidento patarėjo Andrijaus Zahorodniuko kandidatūrai į gynybos ministro postą.

Kaip pranešė naujienų agentūros „Interfax“ korespondentas, už A. Zahorodniuko paskyrimą gynybos ministru balsavo 314 parlamentarų.

Gynybos ir užsienio reikalų ministrus skiria Aukščiausioji Rada prezidento teikimu, o kitus vyriausybės narius parlamentas skiria ministro pirmininko teikimu. 

A. Zahorodniukas anksčiau vadovavo Gynybos ministerijos projektiniam reformų biurui, keliolika metų dirbo kalnakasybos ir gamybos bendrovių vadovu. Mokėsi Nacionaliniame Kijevo Taraso Ševčenkos universitete ir Voriko bei Oksfordo universitetuose Jungtinėje Karalystėje.

2014 metais jis tapo visuomenės aktyvistu ir Ukrainos ginkluotųjų pajėgų savanoriu, o nuo šių metų liepos dirba prezidento Volodymyro Zelenskio neetatiniu patarėju.

Ukrainos saugumo tarnybos vadovu paskirtas I. Bakanovas

Aukščiausioji Rada ketvirtadienį paskyrė Ivaną Bakanovą Ukrainos saugumo tarnybos (SBU) vadovu.

Jo kandidatūrą, kurią pateikė šalies prezidentas V. Zelenskis, palaikė 319 deputatų, pranešė naujienų agentūros „Interfax“ korespondentas.

I. Bakanovas sakė, kad per artimiausius metus tikisi pirmųjų efektyvių pokyčių SBU, o per trejus metus reformos turėtų būti baigtos.

44 metų I. Bakanovas nuo 2013-ųjų vadovavo V. Zelenskio studijai „Kvartal 95“ ir buvo jo kampanijos vadovas rinkimų laikotarpiu anksčiau šiais metais.

Iki gegužės I. Bakanovas vadovavo V. Zelenskio partijai „Liaudies tarnas“ („Sluha narodu“), kuri per pirmalaikius rinkimus liepą laimėjo absoliučią daugumą parlamente, o po to prezidentas paskyrė jį SBU vadovo pirmuoju pavaduotoju.


Į pirmąjį posėdį susirinko naujos sudėties parlamentas

Naujos sudėties Ukrainos parlamentas, kuriame vyrauja įstatymų leidėjai, ištikimi prezidentui V. Zelenskiui, ketvirtadienį susirinko į pirmąjį posėdį, šalies lyderiui siekiant, kad būtų greitai leidžiami nauji teisės aktai ir suformuota vyriausybė.

V. Zelenskis prašys darbą pradėjusio parlamento premjeru patvirtinti jo administracijoje dirbantį teisininką O. Hončaruką, ketvirtadienį pranešė vienas aukšto rango pareigūnas.

41-erių V. Zelenskis, buvęs komikas ir aktorius, politikos naujokas, didele persvara laimėjo balandį vykusius prezidento rinkimus, žadėdamas „sulaužyti sistemą“, šalį valdžiusią nuo nepriklausomybės atkūrimo 1991-aisiais.

Jo naujai sukurta partija „Liaudies tarnas“ („Sluha narodu“) per pirmalaikius rinkimus liepą laimėjo absoliučią daugumą parlamente, tad V. Zelenskis turės beprecedentį mandatą vykdyti reformas.

Kaip įprasta, tamsų kostiumą be kaklaraiščio vilkėjęs prezidentas dalyvavo parlamentarų prisaikdinimo ceremonijoje, kurią stebėjo ir grupė buvusių prezidentų ir darbą baigiančių ministrų.

„Paleisti parlamentą nėra taip baisu“

V. Zelenskis pavakarę kreipdamasis į 9-o šaukimo parlamentą išdėstė savo politinius bei ekonominius tikslus ir paragino darbą pradedančius deputatus konstruktyviai ir kruopščiai dirbti.

„Turite visus šansus patekti į vadovėlius kaip parlamentas, padaręs neįtikėtina, įgyvendinęs viską, ko nesugebėta padaryti per ankstesnius 28 metus; kaip parlamentas, kuriame – labai jūsų prašau – nebuvo muštynių, pravaikštų, „mygtukų spaudinėjimo“,.. o tik konstruktyvumas ir kasdienis kruopštus darbas ukrainiečių tautos labui“, – pareiškė V. Zelenskis parlamente.

Prezidentas pabrėžė, kad nenorėtų, jog ši Aukščiausioji Rada į istoriją įeitų kaip „parlamentas, kuris egzistavo trumpiausiai – vienus metus“.

„Faktiškai tai yra jūsų ir mūsų bandomasis laikotarpis. Patikėkite, aš jau žinau, kad paleisti Aukščiausiąją Radą nėra taip baisu“, – pridūrė V. Zelenskis.

„Svarbiausia jūsų laukianti užduotis – nacionalinio saugumo ir gynybos stiprinimas, karo Donbase (Rytų Ukrainoje) nutraukimas ir Rusijos Federacijos aneksuoto Krymo susigrąžinimas“, – pareiškė Ukrainos vadovas.

Pasak jo, naujasis parlamentas taip pat turėtų siekti realios Ukrainos energetinės nepriklausomybės, energetinio efektyvumo ir spręsti problemas, susijusias su tarifais.

V. Zelenskis per savo rinkimų kampaniją žadėjo užbaigti jau daugiau kaip penkerius metus trunkantį ginkluotą konfliktą su prorusiškais separatistais Rytų Ukrainoje, kovoti su korupcija ir priimti ekonominių reformų vienoje iš skurdžiausių Europos valstybių.

Išrinktas parlamento pirmininkas

V. Zelenskis taip pat turėtų įvardyti kai kuriuos savo kandidatus į ministrus. Gynybos ir užsienio reikalų ministrus skiria Aukščiausioji Rada prezidento teikimu, o kitus vyriausybės narius parlamentas skiria ministro pirmininko teikimu.

Prezidentui ištikimi parlamentarai tvirtina, kad įstatymų leidėjai pritars O. Hončaruko kandidatūrai į premjero postą. Šis teisininkas anksčiau vadovavo „Efektyvaus reguliavimo biurui“ – Europos Sąjungos finansuojamai konsultacinei organizacijai, skatinančiai smulkųjį ir vidutinį verslą.

Į užsienio reikalų ministro kėdę V. Zelenskis siūlys diplomatinės patirties turintį Vadymą Prystaiką, rodo parlamento tinklalapyje skelbiamas teikimo projektas.

Parlamento pirmininku per ketvirtadienio posėdį buvo išrinktas partijos „Liaudies tarnas“ atstovas Dmytro Razumkovas.

Kaip pranešė naujienų agentūros „Interfax“ korespondentas, už jį balsavo 382 deputatai, „prieš“ buvo 26 parlamento nariai.

35-erių D. Razumkovas vadovauja politinio konsultavimo kompanijai „Ukrainian Politconsulting Group“, o vykstant Ukrainos prezidento rinkimų kampanijai jis buvo V. Zelenskio štabo atstovas.

Naujieji įstatymų leidėjai ketvirtadienį taip pat turėtų balsuoti dėl kandidatų į du svarbius postus – generalinio prokuroro ir saugumo tarnybos (SBU) vadovo.

V. Zelenskio komanda nurodė deputatams „ruoštis dirbti visą naktį“, kad iki penktadienio spėtų išnagrinėti iki 100 teisės aktų projektų, skelbia žiniasklaida.

„Neeilinė galimybė“

Praėjusį mėnesį vykusiuose rinkimuose „Liaudies tarnas“, kuriai priklauso daug politikos naujokų, gavo 254 mandatus 450 vietų parlamente. Tai buvo precedento neturintis įvykis nepriklausomoje Ukrainoje, kur susiskaldžiusiame parlamente dažnai kildavo deputatų peštynių.

„Tai yra neeilinė galimybė ir neeilinė atsakomybė“, – savo tinklaraštyje pareiškė investicijų grupės „Dragon Capital“ specialistas Serhijus Fursa.

„Šis parlamentas gali pagreitinti struktūrines reformas ir pakeisti šalį“ arba „žaisti populizmą ir tada niekas nepasikeis“, pridūrė jis.

V. Zelenskio ir „Liaudies tarno“ pergalės rinkimuose su didele persvara parodė visuomenės nepasitenkinimo lygį senuoju politiniu elitu, kuris laikomas korumpuotu ir neveiksmingu, ir žymi politinių pokyčių pradžią.

Iš viso Aukščiausiojoje Radoje dirbs 424 deputatai.

Naujosios sudėties parlamente taip pat dirbs 43 prorusiško aljanso „Opozicijos platforma – už gyvybę“ deputatai, 26 buvusios premjerės Julijos Tymošenko partijos „Tėvynė“ atstovai, 25 parlamentarai iš buvusio prezidento Petro Porošenkos politinės jėgos „Europietiškas solidarumas“, 20 roko muzikanto Sviatoslavo Vakarčuko naujai įsteigtos partijos „Balsas“ („Holos“) narių.

Dar šeši deputatai atstovaus partijai „Opozicinis blokas“, po vieną atstovą turės nacionalistų partija „Svoboda“ („Laisvė“), susivienijimas „Samopomič“ („Savipagalba“), partija „Bila Cerkva razom“ („Bila Cerkva kartu“) ir „Jedynyj centr“ („Vieningasis centras“). Parlamente taip pat dirbs 46 nepriklausomi deputatai.

26 vietos Aukščiausiojoje Radoje liks tuščios, nes jos yra skirtos Kijevo nekontroliuojamų teritorijų atstovams iš Rusijos aneksuoto Krymo ir prorusiškų separatistų valdomos Rytų Ukrainos.

GALERIJA

  • Volodymyras Zelenskis
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS