Į Vašingtoną sugrįžusį D. Trumpą entuziastingai sutiko respublikonų įstatymų leidėjai | Diena.lt

Į VAŠINGTONĄ SUGRĮŽUSĮ D. TRUMPĄ ENTUZIASTINGAI SUTIKO RESPUBLIKONŲ ĮSTATYMŲ LEIDĖJAI

  • 1

Į Vašingtoną ketvirtadienį sugrįžęs Donaldas Trumpas (Donaldas Trampas) buvo pasitiktas su dideliu respublikonų įstatymų leidėjų entuziazmu ir sveikino partijos „nuostabią vienybę“ po jo nuteisimo Niujorke.

Buvusiam prezidentui, kuris lapkritį rinkimuose varžysis su dabartiniu šalies vadovu Joe Bidenu (Džo Baidenu), Atstovų Rūmų konservatoriai sudainavo „Laimingo gimtadienio“. Penktadienį D. Trumpui sueina 78-eri.

D. Trumpas sugrįžo susitikti su Atstovų Rūmų ir Senato respublikonais – pirmą kartą nuo 2021 metų sausio 6-osios, kai jo įkvėptos minios šturmavo Kapitolijų. Tai taip pat pirma jo kelionė į Vašingtoną po to, kai praėjusį mėnesį jis buvo nuteistas dėl 34 kaltinimų, susijusių su verslo dokumentų klastojimu.

D. Trumpas į sostinę atvyko pirmiausia dėl susitikimo su verslo lyderiais, bet, nepaisant federalinių kaltinimų dėl sąmokslo panaikinti 2020 metų rinkimų rezultatus ir neseniai paskelbto apkaltinamojo nuosprendžio kitame teisme dėl pinigų už tylą, pasirodė kaip numanomas partijos kandidatas rinkimų kovoje.

Respublikonų įstatymų leidėjams jo siekis susigrąžinti Baltuosius rūmus suteikė naujų jėgų.

„Tai buvo puikus susitikimas. Respublikonų partijoje matoma nuostabi vienybė“, – pareiškė D. Trumpas po kalbos Senato respublikonams. Jis pridūrė dalyvaujantis rinkimuose, „kad padarytų Ameriką vėl didžią“.

„Mes – smunkanti šalis [...]. Mes – šalis, iš kurios juokiamasi visame pasaulyje, – sakė jis. – Turime lyderį, iš kurio juokiamasi visame pasaulyje, ir mes tai pakeisime. Mes tai pakeisime greitai.“

Dar ugningiau jis kalbėjo per ankstesnį susitikimą Atstovų Rūmuose: paminėjo respublikonus, balsavusius už jo apkaltą po sausio 6-osios išpuolio prieš Kapitolijų, o Teisingumo departamentą pavadino bjauriais šunsnukiais.

Nutildė skeptikus

Jis sėkmingai išvalė Respublikonų partiją nuo kritikų, nutildė daugumą skeptikų ir į savo kampaniją priviliojo kadaise kritiškai nusiteikusius įstatymų leidėjus.

„Džiaugiamės galėdami vėl pasveikinti prezidentą Trumpą“, – prieš susitikimą sakė Atstovų Rūmų pirmininkas Mike'as Johnsonas (Maikas Džonsonas), vadovavęs vienam iš ieškinių, kuriais ginčijami 2020 metų rinkimai.

Atstovų Rūmų pirmininkas išsisuko nuo klausimo, ar jis paprašė D. Trumpo gerbti taikų prezidento įgaliojimų perdavimą ir įsipareigoti nebekartoti to, kas įvyko 2021-ųjų sausio 6-ąją.

„Jis, žinoma, tai gerbia, mes visi tai gerbiame, ir visi apie tai kalbėjome“, – teigė jis.

Tai buvo puikus susitikimas. Respublikonų partijoje matoma nuostabi vienybė.

M. Johnsonas kaltino demokratus dėl D. Trumpui iškeltų bylų.

„Per pirmąsias 24 valandas po verdikto tame baisiame, fiktyviame teisme Manhatane jis surinko 53 mln. dolerių (apie 48 mln. eurų). Manau, tai parodo, jog žmonės supranta, kas čia vyksta“, – po susitikimo reporteriams sakė M. Johnsonas.

Susitikimai su Atstovų Rūmų ir Senato respublikonais buvo persmelkti D. Trumpo, kaip JAV prezidento, kuris sukėlė grėsmę JAV taikaus valdžios perdavimo tradicijai, sugrįžimo simbolikos.

„Tai vargina“, – teigė buvęs JAV Kapitolijaus policijos pareigūnas Harry Dunnas (Haris Dunas), kuris pats nesėkmingai kandidatavo į Kongresą kaip Merilando demokratas po 2021 metų sausio 6 dienos įvykių. Tuomet policijai teko kovoti, kad sustabdytų į pastatą įsiveržusius D. Trumpo šalininkus.

H. Dunnas kalbėjo apie ironiją, kad D. Trumpas grįžta į šią vietą, o įstatymų leidėjai dabar jį priima lyg niekur nieko.

„Tai tik parodo, kad jiems trūksta stuburo, kai jie iš tiesų partiją ir asmenį iškelia aukščiau už šalį, – sakė jis. – Ir tai liūdna.“

Koneveikiami kritikai

Daugelis tų, kurie kadaise priešinosi D. Trumpui, jau seniai nebedirba, o likusieji respublikonai, atrodo, vis entuziastingiau vertina galimybę, kad jis sugrįš į Baltuosius rūmus.

Kadenciją baigiantis Senato respublikonų lyderis Mitchas McConnellas (Mičas Makonelas), kuris kadaise kaltino D. Trumpą dėl „gėdingo sukilimo“, dabar palaiko numanomą partijos kandidatą.

Demokratijoms visame pasaulyje susiduriant su kraštutinių dešiniųjų iškilimu, ekspertai perspėja, kad JAV sistemai, kuri kadaise atrodė apsaugota nuo autoritarinių impulsų, grasina populistinės ir ekstremistinės jėgos, panašios į tas, kurias D. Trumpas įkvėpė pulti Kapitolijų.

„Tai tik dar vienas pavyzdys, kaip Atstovų Rūmų respublikonai nusilenkia Donaldui Trumpui“, – sakė Atstovų Rūmų demokratų frakcijos pirmininkas Pete'as Aguilaras (Pitas Agilaras).

Pavertęs sausio 6-ąją kertiniu savo rinkimų kampanijos momentu, D. Trumpas šlovina tuos, kas šturmavo Kapitolijų, ir žada suteikti malonę daugiau kaip 1,3 tūkst. amerikiečių, nuteistų už nusikaltimus, susijusius su JAV demokratijos simboliu laikomo pastato šturmu.

Kai buvęs Atstovų Rūmų pirmininkas Paulas Ryanas (Polas Rajanas) šią savaitę televizijai „Fox News“ pakartojo, kad nebalsuos už D. Trumpą, ir pageidavo, kad respublikonai turėtų kitą prezidento pasirinkimą, D. Trumpo sąjungininkai jį iš karto išplūdo.

„Paulai Ryanai, tu esi šiukšlė, – teigė Teksaso respublikonas Troy Nehlsas (Trojus Nelsas). – Turėtume išmesti tave iš partijos.“

Iš respublikonų, kurie balsavo už D. Trumpo apkaltą, tik keli yra likę pareigose.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

viskas Okey !

..... Trumpas pakeliui į Baltuosius rūmus

SUSIJUSIOS NAUJIENOS