ICAO tirs keleivinio lainerio nutupdymą Baltarusijoje | Diena.lt

ICAO TIRS KELEIVINIO LAINERIO NUTUPDYMĄ BALTARUSIJOJE

Jungtinių Tautų civilinės aviacijos agentūra ketvirtadienį paskelbė tirsianti bendrovės „Ryanair“ nutupdymą  Baltarusijoje ir juo skridusio disidento žurnalisto areštą.

Tuo metu oro bendrovės pranešė, kad Rusija blokavo kai kuriuos reisus iš Europos, aštrėjant diplomatiniam ginčui.

Didžiojo septyneto (G-7) galingosios šalys taip pat pareikalavo, kad Minskas paleistų žurnalistą Romaną Pratasevičių, o Europos Sąjungos užsienio politikos vadovas pagrasino griežtomis ekonominėmis sankcijomis.

Tarptautinės civilinės aviacijos organizacijos (ICAO) taryba, įsikūrusi Monrealyje, „nusprendė atlikti tyrimą šio įvykio faktams nustatyti“, sakoma pranešime.

Per tarybos buvo „pabrėžta, kaip svarbu nustatyti faktus, kas nutiko, taip pat suprasti, ar kuri nors ICAO narė kaip nors pažeidė tarptautinius aviacijos įstatymus“.

Baltarusijos autoritarinis prezidentas Aliaksandras Lukašenka, tvirtai palaikomas Maskvos, išprovokavo tarptautinį pasipiktinimą, sekmadienį įsakęs pasiųsti naikintuvą perimti iš Atėnų į Vilnių skridusio „Ryanair“ lainerio, kuriame buvo 26 metų R. Pratasevičius ir jo 23 metų draugė Sofija Sapega.

R. Pratasevičius paskutinį kartą buvo matytas Baltarusijos tarnybų pirmadienį paskelbtame vaizdo įraše. Jame nervingai atrodęs jaunuolis, kalbėjo duodantis „prisipažįstamuosius parodymus“ dėl kaltinimų, kad jis padėjo organizuoti Baltarusijoje masinius neramumus. Už tokį nusikaltimą jam gali būti skirta iki 15 metų laisvės atėmimo.

Visą gyvenimą jis kovojo už tiesą ir skleidė ją žmonėms – štai kodėl Lukašenka įvykdė šį bjaurų aktą.

„Noriu, kad visu paskleistumėte mūsų raginimą – visame pasaulyje, vyriausybių atstovams, ES šalims, ES lyderiams, JAV lyderiams: kreipiuosi į jus, maldauju, padėkite išlaisvinti mano sūnų“, – žurnalistams Varšuvoje sakė pastebimai susijaudinusi R. Pratasevičiaus motina Natalia.

Jo tėvas Dzmitras ketvirtadienį sakė, kad jo sūnus yra „tvirtas vyras“ ir „didvyris“.

„Visą gyvenimą jis kovojo už tiesą ir skleidė ją žmonėms – štai kodėl Lukašenka įvykdė šį bjaurų aktą“, – kalbėjo tėvas.

Sulaikyto baltarusių aktyvisto ir tinklaraštininko Ramano Pratasevičiaus advokatė Inesa Alenskaja ketvirtadienį pranešė, kad jai pavyko susitikti su savo klientu.

„Šiandien pavyko patekti pas ginamąjį. Esu pasirašiusi [pasižadėjimą neviešinti informacijos], negaliu papasakoti jokių detalių“, – sakė teisininkė.

I. Alenskaja pridūrė dėl to negalinti pranešti, kur būtent jis laikomas ir koks yra jo statusas.

Ji nurodė, kad R. Pratasevičius „gyvas ir sveikas“.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

Anonimas

Ir ištyrė, kad viskas ten buvo normaliai. O kiek pas mus buvo trydos....vien broileris kiek prikarksėjo...

SUSIJUSIOS NAUJIENOS