Indija planuoja pilotuojamą misiją į Mėnulį, kosminę stotį | Diena.lt

INDIJA PLANUOJA PILOTUOJAMĄ MISIJĄ Į MĖNULĮ, KOSMINĘ STOTĮ

  • 2

Indija planuoja iki 2040 metų nusiųsti žmogų į Mėnulį ir pastatyti kosminę stotį, šaliai plečiant savo kosmoso programą paskelbė premjeras Narendra Modi (Narendra Modis).

Pranešimas pasirodė daugiausiai gyventojų turinčiai pasaulio valstybei rengiantis svarbiam bandomajam pirmosios savo pilotuojamos misijos skrydžiui šį šeštadienį.

N. Modi kosmoso agentūros pareigūnams pasakė, kad jie turėtų pasinaudoti Indijos kosmoso iniciatyvų sėkme.

Šalis dabar turėtų siekti naujų ir ambicingų tikslų, įskaitant Indijos kosminės stoties pastatymą iki 2035 metų ir pirmo indo nusiuntimą į Mėnulį iki 2040-ųjų, sakoma vėlai antradienį paskelbtame jo pareiškime.

N. Modi paprašė parengti virtinės misijų į Mėnulį planus.

Indija vykdo mažo biudžeto kosminę programą ir rugpjūtį tapo pirmąja šalimi, nutupdžiusia kosminį aparatą netoli mažai tyrinėto Mėnulio pietų ašigalio. Rugsėjį Indija sėkmingai paleido kosminį aparatą, stebėsiantį išorinius Saulės sluoksnius.

2014-aisiais Indija tapo pirmąja Azijos valstybe, paleidusia palydovą skrieti orbita aplink Marsą. 2017-aisiais jos kosmoso agentūra ISRO per vieną misiją paleido 104 palydovus.

Šiuo metu Indija daugiausiai dėmesio skiria savo pirmajai pilotuojamai misijai į kosmosą „Gaganyaan“.

Per trijų dienų misiją, turinčią įvykti kitais metais, trijų žmonių įgula turi pasiekti Žemės orbitą. Tai kainuos apie 1,08 mlrd. dolerių (1,02 mlrd. eurų), nurodo ISRO.

Indija taip pat planuoja per ateinančius dvejus metus drauge su Japonija nusiųsti į Mėnulį zondą, nutupdyti aparatą Marse, surengti orbitinę misiją į Venerą.

Indija pastoviai vejasi jau įsitvirtinusias kosmoso tyrimų galias, išleisdama daug mažiau pinigų.

Ekspertai sako, kad Indija mažus kaštus išlaiko kopijuodama ir pritaikydama jau egzistuojančias technologijas, pasitelkdama itin kvalifikuotus inžinierius, kurių turi daug ir kurie uždirba gerokai mažiau už kolegas kitose šalyse.

Indija nurodo, kad jos dalis 386 mlrd. dolerių (365,2 mlrd. eurų) vertės pasaulinėje kosmoso ekonomikoje sudaro tik 2 proc., bet tikisi, kad iki 2030 metų šis skaičius padidės iki 9 procentų.

Rašyti komentarą
Komentarai (2)

Milijardas purvuose ir savo išmatose

vegetuojančių klipatų,o valdžiasnukiai tenkina milijardus kainuojančias kosmines ambicijas .

:)))

o kodel lithuania neplanuoja nusiust tvartuka i menuli?

SUSIJUSIOS NAUJIENOS