Indijoje prasidedančiuose milžiniškos apimties rinkimuose favoritu laikomas N. Modi | Diena.lt

INDIJOJE PRASIDEDANČIUOSE MILŽINIŠKOS APIMTIES RINKIMUOSE FAVORITU LAIKOMAS N. MODI

  • 0

Indijoje ketvirtadienį prasidėjo milžiniškos apimties, didžiausi per visą istoriją rinkimai, kuriuose premjeras Narendra Modi (Narendra Modis) 900 mln. rinkėjų prašo antros kadencijos.

Apklausos rodo, kad 68 metų N. Modi yra favoritas, bet rimtą iššūkį jam meta net ne vienas, o du Indijos legendinės Nehru (Neru) ir Gandhi (Gandžių) dinastijos palikuoniai, bandantys pasinaudoti jo prastais pasiekimais kuriant darbo vietas ir mažinant skurdą kaimo vietovėse.

Dėl Indijos dydžio rinkimai vyks keliais etapais, nuo arbatmedžių plantacijų Dardžilinge iki Mumbajaus lūšnynų ir Andamanų salų.

Dėl nuolatinės smurto rinkimų metu rizikos saugumo pajėgoms paskelbta aukšto laipsnio parengtis. Šią savaitę per įtariamų maoistų sukilėlių užpuolimą neramioje centrinėje Čhatisgarho valstijoje žuvo penki žmonės, įskaitant vietos įstatymų leidėją.

Per rinkimus, kurie truks iki gegužės 19-osios, 1,3 mlrd. gyventojų turinčios valstybės 543 apygardose mandatų sieks tūkstančiai partijų ir kandidatų. Rezultatų laukiama gegužės 23 dieną.

Kai kurios iš 1,1 mln. elektroninio balsavimo mašinų bus gabenamos per džiungles ir nešamos į kalnus, įskaitant kaimelį netoli Kinijos sienos, kuriame gyvena tik vienas rinkėjas.

Per pirmąją rinkimų fazę ketvirtadienį gali balsuoti maždaug 142 mln. žmonių, įskaitant 7 764 translyčius, kuriems pirmąkart buvo suteikta galimybė taip užsiregistruoti.

Tarp pirmųjų 7 val. vietos (4 val. 30 min. Lietuvos) laiku buvo atidarytos rinkimų apylinkės šalies šiaurės rytuose. Kitos apylinkės turėjo būti atidarytos 8 valandą.

„Raginu tuos, kurių apygardos šiandien balsuoja per pirmą fazę, dalyvauti rekordiškai aktyviai ir pasinaudoti savo balsavimo teise“, – netrukus po balavimo pradžios socialiniame tinkle „Twitter“ parašė N. Modi.

„Ypatingai raginu jaunus ir pirmą kartą balsuoti galinčius rinkėjus aktyviai balsuoti“, – sakė jis.

Geros dienos

N. Modi ir jo dešiniojo sparno partija „Bharatiya Janata“ (BJP) 2014 metais į valdžią atėjo su savo garsiuoju „gerų dienų“ pažadu. BJP tapo pirmąja per 30 metų partija, laimėjusia absoliučią daugumą.

Kritikai sako, kad vėliau BJP siekė primesti šaliai hinduistų darbotvarkę, perrašo mokyklų vadovėlius ir paskatino išpuolius prieš musulmonus bei žemos kastos dalitus, prekiaujančius jautiena. Karvės hinduistams yra šventos.

N. Modi supaprastino mokesčius ir palengvino sąlygas verslui, bet kai kurių savo pažadų netesėjo, ypač kaimo vietovėse, kur pastaraisiais metais nusižudė tūkstančiai prasiskolinusių ūkininkų.

Trečios pagal dydį Azijos ekonomikos augimas buvo pernelyg lėtas, kad užtikrintų darbo vietas maždaug milijonui kas mėnesį į darbo rinką įsiliejančių indų. Pranešama, kad nedarbas yra didžiausias nuo praėjusio amžiaus 8-ojo dešimtmečio.

48 metų Rahulas Gandhi (Rahulas Gandis), kuris padedamas sesers Priyankos (Prijankos) viliasi tapti naujausiu savo dinastijos premjeru, kaltino N. Modi „nacionalinės katastrofos“ kėlimu.

R. Gandhi Kongreso partija pasinaudojo rinkėjų nusivylimu ir gruodžio mėnesį laimėjo trejus svarbius valstijų rinkimus, patraukdama dalį N. Modi pagrindinių rinkėjų Šiaurės Indijoje.

„Tuščias kostiumas“

R. Gandhi, kurio prosenelis, senelė ir tėvas buvo Indijos premjerai, 2007 metais nutekintuose JAV diplomatiniuose pranešimuose buvo pašaipiai vadinamas „tuščiu kostiumu“, bet vėliau jo pozicijos sutvirtėjo.

Iš rinkimų plakatų jis žvelgia apkabinęs gyvenimo nualintą valstietę, o jo Kongreso partijos kairiosios pakraipos manifeste žadama iki 2030 metų išgyvendinti didžiausią skurdą ir skirti išmokas 50 mln. šeimų.

Tačiau jam nebus lengva įveikti N. Modi ir didžiulę BJP, žadančios infrastruktūros plėtrai skirti 1,4 trln. dolerių (1,24 trln. eurų), kampanijos mašiną. 68 metų premjeras kampanijos metu sudalyvaudavo trijuose mitinguose per dieną.

Stengdamasi įtikti savo rinkėjams hinduistams, BJP taip pat įsipareigojo pastatyti didžiulę šventyklą šalies šiaurėje esančiame Ajodhjos mieste, kur hinduistų minios 1992 metais nugriovė musulmonų mečetę. Mečetė stovėjo ankstesnio hinduistų religinio pastato vietoje.

Tačiau svarbiausia tai, kad vasarį įvykęs naujausias karinis Indijos kivirčas su nesutaikomu priešininku Pakistanu sudarė sąlygas N. Modi vaizduoti save Motinos Indijos „sargu“.

„Nacionalizmas mus įkvepia, ... geras valdymas – mūsų mantra“, – per manifesto pristatymą sakė N. Modi, kurio rūstus barzdotas veidas žvelgia iš daugybės visur iškabinėtų plakatų.

Tačiau visuomenės apklausos Indijoje garsėja nepatikimumu ir daug kas priklausys nuo BJP pasirodymo keliose svarbiose valstijose, ypač Utar Pradeše ir Vakarų Bengalijoje.

„Prognozuoti sunku“, – sakė žurnalistikos veteranas, politikos apžvalgininkas Parsa Venkateshwaras Rao (Parsa Venkatešvaras Rao).

„Man tai primena 2004 metus, kai (premjeras Atalas Bihari) Vajpayee (Atalas Biharis Vadžpajis) ir BJP pralaimėjo, nors visi tikėjosi jų pergalės“, – naujienų agentūrai AFP sakė jis.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS