Indijos premjeras V. Zelenskiui: Indija padarys viską, kad būtų išspręsta Ukrainos krizė | Diena.lt

INDIJOS PREMJERAS V. ZELENSKIUI: INDIJA PADARYS VISKĄ, KAD BŪTŲ IŠSPRĘSTA UKRAINOS KRIZĖ

  • 0

Indijos ministras pirmininkas Narendra Modi (Narendra Modis), šeštadienį susitikęs su Ukrainos prezidentu Volodymyru Zelenskiu pirmą kartą po Rusijos invazijos, pažadėjo, kad Indija padarys viską, ką gali, kad būtų išspręsta Ukrainos krizė.

„Puikiai suprantu jūsų ir Ukrainos piliečių skausmą. Galiu jus patikinti, kad Indija ir aš asmeniškai padarysime viską, ką galime padaryti, kad tai išspręstume“, – politikams susitikus Didžiojo septyneto (G-7) aukščiausiojo lygio susitikimo Hirošimoje kuluaruose sakė N. Modi, kuris nėra pasmerkęs invazijos.

Tai buvo pirmasis asmeninis prezidentų susitikimas nuo Rusijos invazijos, kuri prasidėjo prieš 15 mėnesių pradžios.

V. Zelenskio „Telegram“ paskyroje paskelbtame pranešime sakoma, kad jis „padėkojo Indijai už paramą mūsų šalies teritoriniam vientisumui ir suverenitetui, ypač tarptautinių organizacijų vietose“.

V. Zelenskis taip pat padėkojo M. Modi už humanitarinės pagalbos teikimą karo nuniokotai šaliai ir pakvietė Indiją prisijungti prie Ukrainos parengtos „taikos formulės“ iniciatyvos įgyvendinimo.

Lyderiai susitiko Hirošimoje, G-7 viršūnių susitikimo kuluaruose, kur V. Zelenskis atvyko anksčiau šeštadienį ir netikėtai pasirodė asmeniškai, gavęs Jungtinių Valstijų leidimą Ukrainai gauti pažangių naikintuvų.

Jis iškart pradėjo virtinę diplomatinių susitikimų su G-7 šalių vadovais, taip pat su kviestinių besivystančių šalių, įskaitant Indiją, lyderiais.

N. Modi taip pat padėkojo V. Zelenskiui už pagalbą, suteiktą Indijos studentams prasidėjus Rusijos invazijei, priduriama „Telegram“ žinutėje.

Ukrainos lyderis anksčiau kalbėjosi su Italijos ministre pirmininke Giorgia Meloni (Džordža Meloni) ir Jungtinės Karalystės) ministru pirmininku Rishi Sunaku (Rišiu Sunaku), su kuriais jis taip pat buvo susitikęs prieš kelias dienas per kelionę po Europos sąjungininkes, kad pritrauktų paramą planuojamam pavasario kontrpuolimui.

„Telegram“ V. Zelenskis sakė, kad padėkojo R. Sunakui „už Jungtinės Karalystės lyderystę tarptautinėje naikintuvų koalicijoje“.

Tuo metu diskusijose su Europos Vadovų Tarybos pirmininku Charles'iu Micheliu (Šarliu Mišeliu) V. Zelenskis iškėlė klausimą dėl Ukrainos žemės ūkio produktų eksporto apribojimų ir sakė, kad negalima pratęsti šių priemonių taikymo po birželio 5 dienos, sakė jis savo „Telegram“ paskyroje.

ES patvirtino kelių Ukrainos produktų importo apribojimus iki birželio 5-osios, siekiant apginti penkių kaimyninių jai šalių žemdirbius bei žemės ūkio rinką.

Prancūzijos prezidentas Emmanuelis Macronas (Emaniuelis Makronas) savo ruožtu gyrė V. Zelenskio sprendimą apsilankyti asmeniškai ir per derybas jam sakė, kad galimybė pabendrauti su besivystančiomis šalimis gali pakeisti situaciją.

Gairės: karas Ukrainoje, Indija, Volodymyras Zelenskis, Narendra Modi
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS