Indijos sostinėje prasidėjo vietos vyriausiojo ministro rinkimai | Diena.lt

INDIJOS SOSTINĖJE PRASIDĖJO VIETOS VYRIAUSIOJO MINISTRO RINKIMAI

Dešimtys tūkstančių Delio gyventojų trečiadienį eilėse laukė galimybės atiduoti balsą vietos vyriausiojo ministro rinkimuose, kurie vyksta likus vos keliems mėnesiams iki visuotinių rinkimų.

Dabartinė Delio vyriausioji ministrė Sheila Dikshit (Šila Dikšit) iš Kongreso partijos siekia jau ketvirtos kadencijos iš eilės. Su ja varžosi pagrindinės opozicinės partijos „Bharatiya Janata“ (BJP) ir naujos partijos „Aam Aadmi“ (AAP, „Paprasto žmogaus partijos“) kandidatai.

Saugumas prie 11 tūkst. sostinės rinkimų apylinkių buvo sustiprintas, budi 65 tūkst. policininkų ir papildomos sukarintos pajėgos.

Tikimasi, kad rinkimuose balsuos beveik 12 mln. Delio gyventojų, kurie išrinks 70 Delio Asamblėjos narių. Analitikai sako, kad šie rinkimai turėtų nustatyti tendencijas minėtoms trims partijoms prieš kitais metais įvyksiančius nacionalinius rinkimus didžiausioje pasaulio demokratijoje.

Prieš devynis mėnesius įkurta AAP, kuriai vadovauja Arvindas Kejriwalas (Arvindas Kedžrivalas), buvęs mokesčių pareigūnas, pradėjęs žygį prieš korupciją, gali atitraukti rinkėjus nuo dviejų pagrindinių partijų.

Pastarosiomis savaitėmis AAP savanorių armija vaikščiojo po skurdžiausius miesto rajonus ir bandė pasitelkti tą didelį nepasitenkinimą, kuris yra apėmęs Delio gyventojus, ypač – dėl korupcijos ir smarkiai brangstančio pragyvenimo.

BJP per rinkimų kampaniją akcentavo didelę infliaciją, didėjantį nusikaltimų prieš moteris skaičių ir elektros bei vandens trūkumą beveik 17 mln. gyventojų turinčiame mieste.

„Atėjo laikas Kongresui pasitraukti“, - sakė BJP kandidatas į sostinės vyriausiojo ministro postą Harshas Vardhanas (Haršas Vardhanas).

Tikriausiai užsimindamas apie galimą AAP, kaip favoritų šansų gadintojos, vaidmenį, jis sakė, kad už A.Kejriwalą atiduotas balsas būtų „tuščias balsas“.

Sh.Dikshit akcentavo savo partijos plėtros darbotvarkę pastaruosius 15 metų ir tarp savo vadovavimo pasiekimų minėjo populiarią miesto metropoliteno sistemą, daugybę viadukų ir aplinkosaugos programas.

Anksti trečiadienį Sh.Dikshit ir Kongreso partijos lyderė Sonia Gandhi atidavė savo balsus rinkimų apylinkėje Delio centre. Tada jos televizijos kameroms parodė rašalu pažymėtus pirštus ir paragino rinkėjus ateiti balsuoti.

Jų raginimas, regis, tikrai buvo išgirstas skurdesniuose sostinės rajonuose, kur žmonės užtvindė rinkimų apylinkes. Tačiau turtingesnių sostinės gyventojų anklavuose rinkėjų aktyvumas buvo mažas.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS