Inicijuotas Maskvos mechanizmas dėl žmogaus teisių pažeidimų Baltarusijoje | Diena.lt

INICIJUOTAS MASKVOS MECHANIZMAS DĖL ŽMOGAUS TEISIŲ PAŽEIDIMŲ BALTARUSIJOJE

  • 3

Lietuva kartu su 16 Europos saugumo ir bendradarbiavimo organizacijos (ESBO) valstybių Nuolatinės Tarybos posėdyje inicijavo ESBO Maskvos mechanizmą, reaguojant į grubius žmogaus teisių pažeidimus Baltarusijoje, praneša Užsienio reikalų ministerija.

Maskvos mechanizmas - tai ESBO žmogiškosios dimensijos instrumentas, leidžiantis pradėti tyrimą be bendro visų ESBO narių sutarimo, jei ne mažiau kaip dešimt šalių mano, kad kitoje šalyje narėje iškilo ypač rimta grėsmė ESBO žmogiškosios dimensijos nuostatų laikymuisi. Maskvos mechanizmas numato ekspertų vizitą į atitinkamą šalį, žmogaus teisių padėties tyrimą ir ataskaitos apie žmogaus teisių pažeidimus parengimą.

Iki šiol šis ESBO mechanizmas buvo panaudotas tris kartus: 2018 metais dėl žmogaus teisių pažeidimų Čečėnijoje, 2011 metais dėl žmogaus teisių padėties ir ESBO įsipareigojimų įgyvendinimo Baltarusijoje po 2010 metų vykusių prezidento rinkimų ir 2003 metais dėl politinių oponentų persekiojimo Turkmėnistane.

Prie iniciatyvos prisijungė Belgija, Čekija, Danija, Estija, Islandija, Jungtinė Karalystė, JAV, Kanada, Latvija, Lenkija, Lietuva, Nyderlandai, Norvegija, Prancūzija, Rumunija, Slovakija ir Suomija.

 

Rašyti komentarą
Komentarai (3)

Labai gerai ,kad tai vyks Maskvoje

Geras sprendimas

gal

uzleiskit suniuko pareiga vyresniems euroturgelio /roliams/ ju loimas skardesnis o beto is uodegines pozicijos issikapstyt nepades joks /gineso/ rekordas kuriu jau prikuret kartu su komsorgu s ocbalvonai?...

Anonimas

Niekas tų gongalvių neįsileis į Baltarusiją...

SUSIJUSIOS NAUJIENOS