Irake paskirtas trečias premjeras per pastaruosius metus | Diena.lt

IRAKE PASKIRTAS TREČIAS PREMJERAS PER PASTARUOSIUS METUS

Irako prezidentas Barhamas Salehas ketvirtadienį pasiūlė į premjero postą žvalgybos vadovą Mustafą Kadhemi (Mustafą Kazemį), tapusį jau trečiu paskirtuoju vyriausybės vadovu per pastaruosius metus.

Šis žingsnis buvo atliktas ankstesniam paskirtajam premjerui Adnanui Zurfi (Adnenui Zurfiui) nesugebėjus suformuoti kabineto.

Paskyrimo ceremonijoje dalyvavo aukščiausio rango šalies politiniai veikėjai. Gali būti, jog tai rodo, kad 53 metų M. Kadhemi turi platų palaikymą, kurio stigo dviem ankstesniems kandidatams.

Dėl šio palaikymo tikriausiai pavyko sutarti per intensyvų politinių susitikimų maratoną praėjusią savaitę. Tuose susitikimuose siekta konsensuso dėl 53 metų M. Kadhemi, iki šiol vadovavusio Irako nacionalinei žvalgybos tarnybai.

Kai kuriuose iš tų susitikimų dalyvavo ir iraniečių generolas Ismailas Qaani (Ismailas Kanis), perėmęs vadovavimą Irano Revoliucinės gvardijos elitinėms Kudso (Jeruzalės) pajėgoms, kai sausio mėnesį per JAV bepilotės skraidyklės smūgį Bagdade žuvo jo pirmtakas generolas Qasemas Soleimani (Kasemas Soleimanis).   

Kudso pajėgos yra atsakingo už Revoliucinės gvardijos operacijas užsienyje.

Teheranas turi milžinišką politinę ir karinę įtaką Irake. Manoma, kad jo pritarimas laikomas būti sąlyga bet kuriam kandidatui į šios šalies ministrus pirmininkus.     

Proiranietiškos frakcijos įnirtingai priešinosi A. Zurfi jo paskyrimui, kol galiausiai įstatymų leidėjai atšaukė jo kandidatūrą.   

Prieš A. Zurfi suformuoti vyriausybę bandė buvęs ministras Mohammadas Allawi (Mohamadas Alavis), tačiau jo pastangos taip pat buvo bergždžios. 

Iki naujo premjero paskyrimo prie vyriausybės vairo liko stovėti Adelis Abdel Mahdi (Adelis Abdel Mahdis), kuris gruodį atsistatydino po kelis mėnesius trukusių antivyriausybinių protestų. 

A. Kadhemi jau seniai palaiko glaudžius ryšius su JAV. Vis dėlto šaltiniai politikos sluoksniuose sakė, kad pastaraisiais mėnesiais taip pat pagerėjo jo santykiai su Vašingtono priešininku Teheranu.

A. Kadhemi turi per 30 dienų suformuoti ministrų kabinetą ir pateikti jo sudėtį tvirtinti 329 narius turinčiam parlamentui.     

A. Kadhemi prie vyriausybės vairo stoja šaliai sudėtingu metu, kai dėl kritusių pasaulinių naftos kainų ir koronaviruso epidemijos Irako biudžetui gresia rimta krizė.     

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS