Iranas atmeta naujus šalių kaltinimus dėl atakų Saudo Arabijoje | Diena.lt

IRANAS ATMETA NAUJUS ŠALIŲ KALTINIMUS DĖL ATAKŲ SAUDO ARABIJOJE

Prancūzija, Vokietija ir Didžioji Britanija pirmadienį paskelbė bendrą pareiškimą, kuriame teigiama, kad Iranui „tenka atsakomybė“ už atakas prieš Saudo Arabijos naftos gavybos ir perdirbimo kompleksus, bei paragino Teheraną rinktis dialogą, o ne tolesnes provokacijas.

„Mums aišku, kad Iranui tenka atsakomybė. Nėra kito įtikinamo paaiškinimo. Remiame vykdomus tyrimus, kad būtų nustatytos kitos detalės“, – teigiama bendrame šių trijų Europos šalių pareiškime. 

Iranas netrukus atmetė bendrą Prancūzijos, Vokietijos ir Didžiosios Britanijos lyderių pareiškimą. Irano užsienio reikalų ministras apkaltino juos „kartojant absurdiškus JAV tvirtinimus“.

Didžiosios Britanijos premjeras Borisas Johnsonas, Prancūzijos prezidentas Emmanuelis Macronas ir Vokietijos kanclerė Angela Merkel bendrą pareiškimą paskelbė Niujorke, kur pasaulio lyderiai susirinko į Jungtinių Tautų Generalinės Asamblėjos (JTGA) sesiją.

Tuo pačiu trys lyderiai pareiškė, kad išlieka įsipareigoję 2015 metais pasiektam daugiašaliam susitarimui dėl Irano branduolinės programos, iš kurio pernai vienašališkai pasitraukė JAV. Prezidentas Donaldas Trumpas nusprendė išvesti JAV iš susitarimo, nes jis neva yra blogas.

Įtampa tarp JAV ir Irano auga nuo to laiko, kai JAV pasitraukė iš Irano branduolinio susitarimo.

Vėliau pirmadienį kalbėdamas B. Johnsonas paragino sudaryti naują branduolinį susitarimą su Iranu.

„Jei tai buvo blogas susitarimas, ir aš noriu pritarti, kad jis turėjo daug trūkumų, tada sudarykime geresnį susitarimą“, – interviu JAV transliuotojui NBC sakė B. Johnsonas.

„Manau, kad yra vienas vyrukas, kuris gali pasiekti geresnį susitarimą, ir tai Jungtinių Amerikos Valstijų prezidentas. Tikiuosi, kad bus D. Trumpo susitarimas“, – pridūrė B. Johnsonas.

Už rugsėjo 14 d. atakas atsakomybę prisiėmė Jemeno husių sukilėliai, bet Saudo Arabija, JAV, Didžioji Britanija, Prancūzija ir Vokietija kaltina Iraną. JAV valstybės sekretorius Mike'as Pompeo tiesiogiai kaltina Iraną, D. Trumpas nebuvo toks konkretus, bet vis dėlto leido suprasti, kad atsakomybę priskiria Iranui. JAV, be kita, paskelbė siunčiančios papildomas pajėgas į Saudo Arabiją.

Kaip nurodoma, 18 dronų ir septynios sparnuotosios raketos smogė naftos gavybos ir perdirbimo objektams Saudo Arabijoje.

Rašyti komentarą
Komentarai (2)

...

Che: "Mums aišku, kad Iranui tenka atsakomybė. Nėra kito įtikinamo paaiškinimo" - tai NE argumentas, kas jums leido 'nekaltumo prezumpcija' pamint?

rrs

salin okupantai nuo Irano!

SUSIJUSIOS NAUJIENOS