Iranas branduolinį susitarimą pasirašys tik atšaukus visas sankcijas | Diena.lt

IRANAS BRANDUOLINĮ SUSITARIMĄ PASIRAŠYS TIK ATŠAUKUS VISAS SANKCIJAS

  • 0

Iranas sutiks pasirašyti galutinį susitarimą dėl jo branduolinės programos su šešiomis didžiosiomis pasaulio valstybėmis tik tuo atveju, jei bus atšauktos visos sankcijos, kurios šiitiškai respublikai buvo įvestos už jos prieštaringai vertinamą branduolinę veiklą.

Tai ketvirtadienį per televiziją pareiškė šalies prezidentas Hassanas Rouhani (Hasanas Rouhanis).

„Nepasirašysime jokio susitarimo, jei tą pačią dieną nebus atšauktos visos sankcijos... Norime visoms branduolinėse derybose dalyvaujančioms šalims naudingo susitarimo“, - sakė jis.

Preliminarus susitarimas – dar ne galutinė sutartis

Preliminarus susitarimas su galingosiomis šalimis, pasiektas praeitą savaitę, negarantuoja, kad bus pasirašyta galutinė sutartis dėl Irano branduolinės programos, kurią planuojama sudaryti iki birželio pabaigos, ketvirtadienį pareiškė Irano aukščiausiasis lyderis didysis ajatola Ali Khamenei (Alis Chamenėjis).

„Tai, kas iki šiol buvo atlikta, negarantuoja nei sutarties, nei jos turinio – ir netgi kad derybos bus tęsiamos iki galo“, – A.Khamenei, kuriam priklauso lemiamas žodis visuose valstybei svarbiuose reikaluose, parašė savo oficialiame tinklalapyje.

Ragina sustabdyti aviacijos smūgius Jemene

Irano prezidentas paragino Saudo Arabiją sustabdyti jau dvi savaites vykdomus husiais vadinamų šiitų sukilėlių bombardavimus Jemene, pridūręs, kad regiono šalys turėtų bendradarbiauti, siekdamos pasodinti nesutariančias jemeniečių frakcijas prie derybų stalo.

„Didi šalis, tokia kaip Jemenas, neturi būti bombarduojama. Visi pagalvokime apie karo užbaigimą. Pagalvokime apie paliaubas“, – A.Rouhani pabrėžė sakydamas kalbą, kurią transliavo televizija.

„Pasiruoškime atvesti jemeniečius prie derybų stalo priimti sprendimų dėl savo ateities“, – pridūrė jis.

Saudo Arabija ir jos vadovaujama koalicija, kuriai priklauso keturios kitos Persijos įlankos arabų valstybės, rengė antskrydžius prieš Irano palaikomus husius, mėgindama atstumti sukilėlių pajėgas nuo pietinio Adeno uostamiesčio. Iranas neigia Saudo Arabijos ir JAV kaltinimus, kad jis siunčia ginkluotę husiams.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS