Iranas: Europos planas JAV sankcijoms apeiti nepakankamas | Diena.lt

IRANAS: EUROPOS PLANAS JAV SANKCIJOMS APEITI NEPAKANKAMAS

  • 2

Europos šalių mechanizmas, sukurtas siekiant padėti Iranui apeiti JAV sankcijas, galės būti naudojamas tik ribotai, bet jis pabrėžia sveikintiną distanciją tarp Vašingtono ir jo sąjungininkų, pirmadienį sakė Teherano diplomatijos vadovas.

Penktadienį po vadinamosios jungtinės susitarimo komisijos susitikimo, kuriame buvo stengiamasi gelbėti svarbų 2015 metų tarptautinį susitarimą su Teheranu dėl jo branduolinės programos, Europos Sąjunga paskelbė, jog barteriniais mainais pagrįstas sudėtingas mechanizmas INSTEX, turintis sudaryti sąlygas Iranui prekiauti nafta apeinant amerikiečių sankcijas, „dabar jau paleistas veikti ir pirmieji pervedimai jau apdorojomi“.

„Nors Islamo Respublikos reikalavimai (ar) Europos įsipareigojimai šiuo neįvykdomi,... tai turi strateginę vertę (ir parodo), kad artimiausios Jungtinių Valstijų sąjungininkės ekonominių santykių srityje atsiriboja nuo Amerikos“, – sakė iraniečių užsienio reikalų ministras Mohammadas Javadas Zarifas (Mohamadas Džavadas Zarifas).

„Tai tikrai sukels ilgalaikių padarinių“, – pridūrė jis, sakydamas televizijos transliuotą kalbą.

Didžioji Britanija, Prancūzija ir Vokietija specialią mokėjimų sistemą sausio pabaigoje įdiegė JAV prezidentui Donaldui Trumpui (Donaldui Trampui) pernai netikėtai pasitraukus iš sutarties su Iranu ir sugrąžinus griežtas sankcijas Teheranui.

Mechanizmas laikomas būtinu elementu, Europos Sąjungai stengiantis išsaugoti susitarimą, bet jos pažadas sušvelninti JAV sankcijų, atkirtusių Iraną nuo tarptautinės finansų sistemos ir sumažinusių jo naftos eksportą, poveikį materializuojasi lėtai.

Reaguodamas į JAV priemones Teheranas gegužės mėnesį paskelbė, kad nebesilaikys kai kurių sutartimi numatytų branduolinės veiklos limitų, ir pagrasino iki liepos 7 dienos atsisakyti dar dviejų apribojimų, jei kitos sutarties dalyvės nepadės pralaužti JAV embargo.

INSTEX buvo sukurtas remti transakcijas tik farmacijos, medicinos ir žemės ūkio bei maisto sektoriuose.

Rašyti komentarą
Komentarai (2)

...

JAV paprasčiausiai bankrutuos nesukursčiusi kažkur karo... gal jiems reikia karo pas save?.. :s

taip

nes jankiai yra valdomi sionistu ir to nemato o jei mato tai nieko nedaro nes ten pentagonas ir czv pilnas masonu o kongresas tolygus musu seimui tai avinu banda priklausanti nuo /pono/.....

SUSIJUSIOS NAUJIENOS