Iranas: „naujo fronto“ prieš Izraelį atvėrimas priklausys nuo jo veiksmų Gazos Ruože | Diena.lt

IRANAS: „NAUJO FRONTO“ PRIEŠ IZRAELĮ ATVĖRIMAS PRIKLAUSYS NUO JO VEIKSMŲ GAZOS RUOŽE

  • 12

Irano užsienio reikalų ministras, kurio vyriausybė remia „Hamas“ ir kitas Artimųjų Rytų kovotojų grupuotes, ketvirtadienį pareiškė, kad „naujo fronto“ prieš Izraelį atidarymas priklausys nuo pastarojo veiksmų Gazos Ruože.

Nors Teheranas ilgą laiką remia „Hamas“, Irano pareigūnai tvirtina, kad jų šalis nėra susijusi su šeštadienį įvykdytu kovotojų išpuoliu prieš jos nesutaikomą priešą Izraelį.

Nepaisant to, Jungtinės Valstijos baiminasi, kad Izraelio šiauriniame pasienyje su Libanu atsivertų antrasis frontas, jei įsikiš „Hezbollah“ – kita Irano remiama gerai ginkluota islamistų grupuotė.

„Kai kurių šalių pareigūnai kreipiasi į mus ir klausia apie galimybę, kad regione atsivers naujas frontas (prieš Izraelį)", – sakė užsienio reikalų ministras Hosseinas Amiras-Abdollahianas (Hoseinas Amiras Abdolahianas) per susitikimą su Irako ministru pirmininku Mohammedu Shia al Sudani (Mohamedu Šija Sudaniu).

„Mes jiems sakome, kad mūsų aiškus atsakymas dėl ateities galimybių yra toks: viskas priklauso nuo sionistinio režimo veiksmų Gazoje“, – sakė jis, teigiama Irano užsienio reikalų ministerijos pranešime.

„Net ir dabar Izraelio nusikaltimai tęsiasi, ir niekas regione neprašo mūsų leidimo atidaryti naujus frontus“, – teigė ministras.

„Hamas“ šeštadienį netikėtai užpuolė Izraelį, įsiverždama į jo teritoriją ir vykdydama raketų atakas. Izraelis surengė atsakomuosius smūgius Gazos Ruožui. „Hamas“ kovotojai Izraelyje nužudė 1,2 tūkst. žmonių, daugiausia civilių, ir paėmė apie 150 įkaitų. Izraelio smūgiai į „Hamas“ taikinius Gazos Ruože pareikalavo daugiau kaip 1,4 tūkst. žmonių gyvybių.

Nuo šeštadienio Vakarai Irano atžvilgiu buvo atsargūs, tačiau jų vadovai nedviprasmiškai perspėjo Teheraną nesikišti į karą.

JAV prezidentas Joe Bidenas (Džo Baidenas) trečiadienį pareiškė, kad „aiškiai pasakė iraniečiams: Būkite atsargūs“.

Iš Irako H. Amiras-Abdollahianas keliaus į Libaną. Irano remiama Libano kovotojų grupuotė „Hezbollah“ trečiadienį pranešė, kad paleido raketų į Izraelį, o šis apšaudė pietų Libaną.

Panašių pranešimų būta ir anksčiau šią savaitę.

Irano prezidentas Ebrahimas Raisi (Ebrahimas Raisis) trečiadienį kalbėdamas su kolega iš Sirijos Basharu al Assadu (Bašaru Asadu), kreipėsi į „visas islamo ir arabų šalis“ prašydamas „rimtos konvergencijos ir bendradarbiavimo siekiant sustabdyti sionistinio režimo nusikaltimus prieš engiamą palestiniečių tautą“.

„Hamas“ yra palestiniečių kovotojų grupuotė, valdanti Gazos Ruožą, ji buvo įsitraukusi į keletą karų su Izraeliu nuo Gazos Ruožo perėmimo 2007-aisiais. Grupuotę teroristine yra pripažinęs Izraelis, Jungtinės Valstijos, Europos Sąjunga, Jungtinė Karalystė bei kai kurios kitos valstybės.

„Hamas“ remia Iranas, finansuodamas ginklų įsigijimą, juos pats tiekdamas ir suteikdamas karinius apmokymus. „Hamas“ politinis biuras veikia Katare, čia įsikūrę kai kurie jų lyderiai.

Gazos Ruože gyvena 2,3 mln. žmonių, tačiau teritorijai Izraelis su Egipto pagalba nuo 2007 metų taiko blokadą – apribojo prekių įvežimą į šią teritoriją ir jų išvežimą iš jos vandeniu, jūra ar oru bei pačių palestiniečių galimybes palikti šią teritoriją, išskyrus kelias dešimtis tūkstančių darbininkų.

Izraelio kariuomenė anksčiau ketvirtadienį paskelbė, kad rengiasi sausumos puolimui prieš „Hamas“ Gazos Ruože, bet šalies politiniai lyderiai dėl to dar nėra priėmę sprendimo.

Rašyti komentarą
Komentarai (12)

Jo

Izraeli laikas pamokyti okupantas turi baigti palestiniečiu genocida Iranas tai gali.Turi susikurti Palestinos valstybė.

Pasak

“Radio svoboda” info: Dar pernai Hamas teroristai kartu su Irano atstovais lankėsi Maskvoje, derino pasiruošimo karui planus su kitu teroristu ir pasauly pripažintu nusikaltėliu - putleriu; gavo palaiminimą; beje, visa ginkluotė Gazos ruože pas Hamas - ruskio gamybos... Putleris buvo, yra ir bus suinteresuotas naujais karo židiniais, kad nukreipti pasaulio dėmesį nuo rusijos vykdomo nusikalstamo karo Ukrainoje, kad eliminuoti užsienio paramą Ukrainai...

Anonimas

Taip teisingai pastebejai Izraelio zydai tik dabar dabar ie Vadinasi izraeliteciai.Kaip pavadinti lietuvi Pameginsiu.Lenkas,zydas.Totoriu-karaimas,rusu smolensko kariai kryziuociai rusai general gubernatoriai ir lenkas prezidentas ir tas pabego i Amerika..Ir kur ta lietuva zemelapija.Nuvaziuok i bet kokia uzsienio valstybe ir pasakyk kad tu is lietuvos.Atsakymas vienas zinau rusija.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS