Iranas nuteisė M. Amini tėvų advokatą už propagandą | Diena.lt

IRANAS NUTEISĖ M. AMINI TĖVŲ ADVOKATĄ UŽ PROPAGANDĄ

  • 0

Iranas už propagandą prieš valstybę vieneriems metams kalėjimo nuteisė Mahsos Amini, kurios mirtis 2022 metais sukėlė plataus masto protestus, tėvų advokatą, antradienį pranešė vietos žiniasklaida.

„Deja, mano klientas Salehas Nikbakhtas (Salehas Nikbachtas) buvo nuteistas didžiausia bausme – vieneriais metais kalėjimo – už propagandinę veiklą prieš sistemą“, – laikraščio „Ham Mihan“ interneto svetainėje cituojamas jo advokatas Ali Rezai.

S. Nikbakhtas buvo 22 metų kurdų kilmės iranietės M. Amini, kuri 2022-ųjų rugsėjo 16-ąją mirė po to, kai ją sulaikė vadinamoji moralės policija, apkaltinus merginą pažeidus Irano moterims nustatytą griežtą aprangos kodą, tėvų advokatas.

Rugpjūčio pabaigoje A. Rezai paskelbė, kad Teherane prasidėjo jo kliento teismo procesas dėl to, kad jis kalbėjo užsienio ir vietos žiniasklaidai apie M. Amini bylą.

2022-ųjų rugsėjo pabaigoje S. Nikbakhtas nurodė, kad žuvusios merginos šeima pateikė skundą dėl ją sulaikiusių policijos pareigūnų.

Iš Irano Kurdistano kilęs advokatas per savo ilgametę karjerą atstovavo daugeliui Irano asmenybių. Tarp jų – kino režisierius Jafaras Panahi (Džafaras Panahis), kuris vasarį buvo paleistas už užstatą po maždaug septynių mėnesių kalinimo.

„Stebina, kad jie skyrė maksimalią bausmę ponui Nikbakhtui, kuriam yra 73 metai“, – sakė jį ginantis A. Rezai ir išreiškė viltį, kad nuosprendis bus panaikintas per būsimą teismo procesą.

Kol bus išnagrinėtas apeliacinis skundas, S. Nikbakhtas šiuo metu nėra suimtas.

Per M. Amini mirties išprovokuotus protestus šimtai žmonių, įskaitant saugumo pajėgų narius, žuvo, o tūkstančiai demonstrantų taip pat buvo sulaikyti. Valdžios institucijos tuo metu kaltino protestuotojus dalyvavimu Vakarų kurstomose riaušėse.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS