Iranas laukia iš Rusijos reikalavimų dėl branduolinės sutarties „detalių“ | Diena.lt

IRANAS LAUKIA IŠ RUSIJOS REIKALAVIMŲ DĖL BRANDUOLINĖS SUTARTIES „DETALIŲ“

Iranas pirmadienį pareiškė laukiantis iš Rusijos „detalių“ po Maskvos išsakytų reikalavimų dėl JAV garantijų, galinčių trukdyti pasiekti susitarimą per derybas dėl galimybės atkurti 2015 metų branduolinį susitarimą su galingosiomis valstybėmis.

Kaip šeštadienį pareiškė rusų užsienio reikalų ministras Sergejus Lavrovas, prieš pritardama bet kokiam atnaujintam branduoliniam susitarimui Maskva nori gauti raštiškų Vašingtono garantijų, kad Vakarų sankcijos, įvestos jai dėl invazijos į Ukrainą, neturės įtakos Maskvos ekonominiam ir kariniam bendradarbiavimui su Teheranu.

JAV valstybės sekretorius Antony Blinkenas (Entonis Blinkenas) sekmadienį atmetė šiuos reikalavimus kaip „neturinčius ryšio“ su derybomis. Sankcijos Rusijai dėl jos įsiveržimo į Ukrainą „neturi nieko bendra su Irano branduoliniu susitarimu“, sakė jis televizijos CBS eteryje.

Irano užsienio reikalų ministerijos atstovas Saeedas Khatibzadeh (Saidas Chatibzada) pirmadienį nurodė, kad „taip pat matėme ir girdėjome pono Lavrovo pastabas žiniasklaidoje“.

„Laukiame, kol diplomatiniais kanalais išgirsime detales“, – pridūrė jis per savaitinę spaudos konferenciją.

„Jokios sankcijos neturėtų paveikti ar apriboti Irano taikaus branduolinio bendradarbiavimo, įskaitant Irano taikų branduolinį bendradarbiavimą su Rusija, Kinija ir kitomis šalimis“, – pabrėžė S. Khatibzadeh.

Rusija, kuriai JAV ir Europos Sąjunga po invazijos į Ukrainą paskelbė plataus masto ekonomines sankcijas, kartu su Jungtine Karalyste, Kinija, Prancūzija ir Vokietija dalyvauja derybose Vienoje. Jungtinės Valstijos šiame procese dalyvauja netiesiogiai.

2015 metų paktu Iranui buvo sušvelnintos sankcijos mainais į šalies branduolinės programos apribojimus. Tačiau 2018 metais JAV vienašališkai pasitraukė iš susitarimo tuomečio prezidento Donaldo Trumpo (Donaldo Trampo) iniciatyva. Tuo pat metu Vašingtonas grąžino šiitiškai respublikai griežtas ekonomines sankcijas.

Tas žingsnis paskatino Iraną palaipsniui atsisakyti savo įsipareigojimų.

Vienos derybų tikslas – įtikinti JAV sugrįžti į branduolinį susitarimą ir atšaukti sankcijas Iranui, o Teheraną – vėl laikytis visų prisiimtų įsipareigojimų.

Maskva, kaip ir pirminio susitarimo atveju, turėtų atlikti svarbų vaidmenį įgyvendinant bet kokį naują susitarimą su Teheranu – pavyzdžiui, galėtų priimti iranietiško prisodrinto urano siuntas.

„Rusija iki šiol laikėsi konstruktyvaus požiūrio, kad Vienoje būtų pasiektas kolektyvinis susitarimas“, – nurodė S. Khatibzadeh.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS