Iranas reikalauja Britanijos paleisti Gibraltare sulaikytą tanklaivį | Diena.lt

IRANAS REIKALAUJA BRITANIJOS PALEISTI GIBRALTARE SULAIKYTĄ TANKLAIVĮ

  • 4

Iranas penktadienį pareikalavo Didžiosios Britanijos nedelsiant paleisti Gibraltare sulaikytą tanklaivį ir apkaltino Londoną veikiant Jungtinių Valstijų prašymu.

Užsienio reikalų ministerijos aukšto rango pareigūnas per susitikimą su britų ambasadoriumi Robu Macaire‘u (Robu Makeiru), iškviestu išklausyti oficialaus protesto, „JK veiksmus pavadino nepriimtinais“, sakoma ministerijos pareiškime.

Pareigūnas „paragino tuojau pat paleisti tanklaivį, turint omenyje, kad jis, remiantis šiuo metu prieinama informacija, buvo sulaikytas paprašius JAV“, nurodoma pareiškime.

Gibraltaro – Britanijos valdos Pirėnų pusiasalio pietuose – pareigūnai sakė įtariantys, kad tanklaivis gabeno neperdirbtą naftą į Siriją, taip pažeisdamas Europos Sąjungos sankcijas.

330 m laivą „Grace 1“ anksti ketvirtadienį sustabdė Gibraltaro policininkai ir muitininkai, padedant britų karališkųjų jūrų pėstininkų komandai. Laivas sustabdytas opiu ES ir Irano santykiams metu, kai blokas svarsto, kaip reaguoti į Teherano pranešimą, kad jis ketina viršyti urano sodrinimo limitą.

Laivas buvo sulaikytas 4 km į pietus nuo Gibraltaro, rajone, kurį Gibraltaras laiko Britanijos, o Ispanija – savo vandenimis. Į jį buvo išsilaipinta jam sulėtinus greitį rajone, kur laivybos agentūros vežioja į laivus prekes.

„Turime priežasčių manyti, kad „Grace 1“ gabeno neperdirbtos naftos krovinį į Banijaso perdirbimo gamyklą Sirijoje,“ – sakė Gibraltaro vyriausiasis ministras Fabianas Picardo (Fabianas Pikardas).

„Ta perdirbimo gamykla priklauso subjektui, kuriam taikomos Europos Sąjungos sankcijos Sirijai,“ – sakė F. Picardo. – Sulaikėme laivą ir jo krovinį.“

Ispanijos užsienio reikalų ministras Josepas Borrellis (Žozepas Borelis) žurnalistams sakė, kad tanklaivis buvo sulaikytas gavus atitinkamą Jungtinių Valstijų prašymą.

ES sankcijos Sirijai galioja nuo 2011 metų pabaigos. 28 valstybių blokas sankcijas taiko ir 277 Sirijos pareigūnams, įskaitant vyriausybės ministrus, dėl jų vaidmens „smurtinėse represijose“ prieš civilius.

ES įšaldė maždaug 72 subjektų turtą, paskelbė embargą Sirijos naftai, suvaržė investicijas ir įšaldė Sirijos centrinio banko turtą bloko teritorijoje.

Tanklaivis buvo sulaikytas kelios dienos po to, kai Iranas paskelbė, jog viršys urano sodrinimo limitą, numatytą 2015 metų tarptautiniame susitarime dėl šalies branduolinės programos.

Rašyti komentarą
Komentarai (4)

Anonimas

Persai užgrobs porą anglų tanklaivių ir šitie tuoj apsiramins.

tam ar

Europos Sąjunga gali daug daugiau, nei pats manot... ;)

ar

gali ES sąjunga kurioje gyvena mažiau negu 500 mln. žmonių primesti savo valią Azijos vastybėms, kur bendras gyventojų skaičius 4,5 mlj, vien Irane gyvena 100 mln.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS