Iranas reiškia optimizmą, ES pateikus pasiūlymą dėl branduolinio susitarimo | Diena.lt

IRANAS REIŠKIA OPTIMIZMĄ, ES PATEIKUS PASIŪLYMĄ DĖL BRANDUOLINIO SUSITARIMO

Iranas pirmadienį pareiškė, kad tebėra „optimistiškai nusiteikęs“ dėl galimybių atgaivinti 2015 metų susitarimą dėl Teherano branduolinės programos, Europos Sąjungai pateikus pasiūlymą, kuriuo siekiama kompromiso nuo kovo įstrigusiose derybose.

„Tebesame optimistiškai nusiteikę, kad derybų procese pasieksime logišką ir pagrįstą rezultatą“, – per savaitinę spaudos konferenciją sakė Užsienio reikalų ministerijos atstovas spaudai Nasseras Kanani (Naseras Kananis).

Šis komentaras nuskambėjo po to, kai praėjusį antradienį ES užsienio politikos vadovas ir Irano derybų su pasaulio galybėmis koordinatorius Josepas Borrellis (Žozepas Borelis) pateikė naują susitarimo projektą ir paragino derybų šalis jį priimti, nes antraip bus „rizikuojama sukelti pavojingą branduolinę krizę“.

2021 metų balandį Vienoje prasidėjo derybos dėl susitarimo atkūrimo, tačiau nuo šio kovo jos tebėra įstrigusios dėl Teherano ir Vašingtono nesutarimų keliais klausimais.

Abi šalys derėjosi netiesiogiai per ES koordinatorių, siekdamos, kad JAV vėl prisijungtų prie susitarimo ir būtų panaikintos sankcijos Iranui, jei Teheranas grįš prie savo branduolinių įsipareigojimų.

Birželio pabaigoje Kataras surengė netiesiogines Jungtinių Valstijų ir Irano derybas, siekdamas sugrąžinti Vienos proceso eigą, tačiau po dviejų dienų šios diskusijos nutrūko nepasiekus jokio proveržio.

J. Borrellis teigė, kad Bendrijos pasiūlyto dokumento projekte yra „sunkiai pasiektų visų šalių kompromisų“, be to, jame „tiksliai ir išsamiai aptariamas sankcijų panaikinimas bei branduoliniai veiksmai, būtini atkurti“ 2015 metų paktui.

„Irano pusė atidžiai peržiūrėjo tekstą ir pateikė savo nuomonę, – sakė N. Kanani.  – Gali būti, kad artimiausiu metu galėsime pasiekti išvadą dėl derybų tvarkaraščio.“

„Tikriausiai įvyks naujas derybų raundas“, – pridūrė jis, tačiau pažymėjo, kad „tai priklauso tik nuo kitos pusės, ypač Amerikos, noro“.

Vašingtonas „turi parodyti, kad yra pasirengęs sudaryti protingą, logišką ir ilgalaikį susitarimą“, sakė N. Kanani.

Pagal Bendruoju visapusišku veiksmų planu (Joint Comprehensive Plan of Action, JCPOA) vadinamą 2015 metų sutartį Iranas įsipareigojo smarkiai apriboti savo branduolinę programą mainais į kai kurių jam taikomų ekonominių sankcijų atšaukimą.

Tačiau ši sutartis pakibo ant plauko, kai 2018-aisiais iš jos vienašališkai pasitraukė tuometinis JAV prezidentas Donaldas Trumpas (Donaldas Trampas), ir Vašingtonas grąžino sankcijas šiitiškai respublikai.

Reaguodamas Teheranas palaipsniui liovėsi vykdyti kai kuriuos savo įsipareigojimus pagal JCPOA.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

tai

jau pagirtyna juk sios salys nei 1 viena kitos nepuldynejo o galejo nes nemazos o izraelis kaip tas tigriukas jav /draustynio/ vis paleidziamas kad ikastu /drambliui nors i /koja/ ka matome kai pompeo nurodymu nuzude generola ir persu mokslininka ir matomai tik po to Trumpui buvo pranesta ir tas turejo pasirasyt fakta o gal ir zinojo nes tik jav su sionistais ir vykde visus teroro aktus visur ir tas vyksta iki dabar kas irodys priesingai? juk jav nieks nepuola et ji /pati/ save naikina tik ? kas ta /pati/ ar nebus tas pat sionvasalas isiskverbes i jos valdymo strukturas dargi pentagona kuris iki tol buvo visiems tabu???'-'=

SUSIJUSIOS NAUJIENOS