Iranas teigia, kad sulaikytas švedas įvykdė nusikaltimų | Diena.lt

IRANAS TEIGIA, KAD SULAIKYTAS ŠVEDAS ĮVYKDĖ NUSIKALTIMŲ

  • 2

Irano teismai antradienį patvirtino, kad šalyje sulaikytas Švedijos pilietis, teigdami, kad jis įvykdė nusikaltimų šiitiškoje respublikoje.

„Šis Švedijos pilietis įvykdė nusikaltimų Irano Islamo Respublikos teritorijoje“, – sakė teismų atstovas Massoudas Setayeshi (Masudas Setaješis).

Praėjusią savaitę Europos Sąjunga pranešė, kad bloke dirbantis 33 metų Švedijos diplomatas Johanas Floderusas yra sulaikytas Irane jau daugiau kaip 500 dienų.

M. Setayeshi tvirtino, kad švedas teisėtai laikomas kalėjime.

Jis sakė, kad bylos tyrimas baigiamas ir artimiausiomis dienomis bus išsiųstas atitinkamam teismui.

Praėjusią savaitę ES užsienio politikos vadovas Josepas Borrellis (Žozefas Borelis) sakė, kad blokas vadovauja pastangoms išlaisvinti Švedijos pilietį

Švedijos vyriausybė taip pat paragino Iraną išlaisvinti J. Floderusą.

„Mes susipažinome su Irano pareigūnų pareiškimu“, – antradienį pranešė Švedijos užsienio reikalų ministerijos spaudos tarnyba.

„Johanas Floderusas sulaikytas savavališkai, todėl jis turėtų būti nedelsiant paleistas“, – pabrėžė ji ir pridūrė, kad apie tai buvo pranešta Irano pareigūnams.

Praėjusių metų liepą Iranas paskelbė sulaikęs švedą, įtariamą šnipinėjimu.

Šis pranešimas paskelbtas praėjus dviem savaitėms po to, kai iranietis Hamidas Noury (Hamidas Nuris) Švedijoje buvo nuteistas kalėti iki gyvos galvos už karo nusikaltimus ir žudymą Irano ir Irako karo metu XX amžiaus 9-ame dešimtmetyje.

Stokholmo teismas nuteisė H. Noury dėl sunkių nusikaltimų tarptautinei teisei ir žmogžudystės.

M. Setayeshi sakė, kad dviejų Prancūzijos piliečių, sulaikytų dėl kaltinimų šnipinėjimu, byla jau perduota teismui nagrinėti.

Prancūzijos mokytojų profsąjungos narė Cecile Kohler (Sesil Koler) ir jos partneris Jacques'as Paris (Žakas Pari) buvo sulaikyti gegužę po anksčiau šiais metais vykusių mokytojų streikų.

Per gegužę įvykusį apsikeitimą kaliniais 42 metų belgų humanitarinės pagalbos darbuotojas Olivier Vandecasteele (Olivjė Vandekastelė) buvo paleistas į laisvę po beveik 15 mėnesių kalinimo dėl įtariamo šnipinėjimo.

Belgija savo ruožtu paleido diplomatą Assadollah Assadi (Asadolą Asadžį), nuteistą 20 metų kalėti po to, kai buvo pripažintas kaltu dalyvavęs sąmoksle susprogdinti Irano opozicijos renginį prie Paryžiaus.

Rašyti komentarą
Komentarai (2)

As

Pasaulio valdymas turi islikti daugiapoliu.ne tik vakarai gali sakyti kas teisinga ir kas ne.

Spenius

Nėra ko bastytis po tą durniu slėnį... pavardės musliku tiuriagoje... paskaitys Koraną kokį 15m ir gal tada supras jog reikėjo geriau į Braziliją vaziuot...

SUSIJUSIOS NAUJIENOS