Irane kaltinimų sulaukė dvi skarų neryšėjusios aktorės | Diena.lt

IRANE KALTINIMŲ SULAUKĖ DVI SKARŲ NERYŠĖJUSIOS AKTORĖS

Irane kaltinimų sulaukė dvi garsios aktorės, paskelbusios nuotraukų, kuriose jos, pažeisdamos griežtus šalies reikalavimus dėl moterų aprangos, neryši skarų, pranešė iraniečių žiniasklaida.

Iranui vos prieš kelias savaites paskelbus kovą su pažeidimais, Teherano policija Katayoun Riahi (Katajun Riahi) ir Pantea Bahram (Pantėjos Bahram) bylą perdavė teismui, kaltindama jas „hidžabo nusiėmimo viešoje vietoje ir nuotraukų paskelbimo internete nusikaltimu“, vėlai pirmadienį pranešė naujienų agentūra „Tasnim“.

Aktorėms gali grėsti baudos arba laisvės atėmimo bausmės.

Anksčiau šį mėnesį policija pranešė pradėsianti naudoti viešose vietose išmaniąsias technologijas, kad sutramdytų moteris, nepaisančias Irane privalomo aprangos kodo.

Praėjusią savaitę išplito 53 metų P. Bahram nuotraukos, kurioms ji pozavo be skaros per vieno filmo peržiūrą. 61 metų K. Riahi paskelbė kelias savo nuotraukas, padarytas viešose Teherano vietose.

Reikalavimas moterims viešose vietose ryšėti skaras buvo įvestas netrukus po 1979 metų Islamo revoliucijos.

Reikalavimo nepaisančių moterų Irane padaugėjo kilus protestų bangai dėl 22 metų Irano kurdės Mahsos Amini mirties rugsėjo 16 dieną. Mergina mirė po to, kai ją dėl įtariamo aprangos kodo pažeidimo sulaikė dorovės policija.

Balandžio 16-ąją valdžia paskelbė uždariusi 150 komercinių įstaigų, kur darbuotojos nesilaikė aprangos kodo.

P. Bahram ir K. Riahi yra pelniusios po kelis apdovanojimus per pagrindinį Irano kino renginį – Fadžro tarptautinį kino festivalį.

Lapkritį K. Riahi buvo paleista už užstatą, daugiau kaip savaitę praleidusi areštinėje už nuotraukų paskelbimą socialiniame tinkle „Instagram“ solidarizuojantis su protestais dėl M. Amini.

Ji yra pirmoji iraniečių aktorė, socialiniuose tinkluose paskelbusi savo nuotraukų, kurioms pozavo be skaros ir kuriomis išreiškė paramą protestų judėjimui.

 

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS