Irano atominė elektrinė atnaujino darbą | Diena.lt

IRANO ATOMINĖ ELEKTRINĖ ATNAUJINO DARBĄ

Irano vienintelė atominė elektrinė vėl buvo įjungta po avarinio išjungimo prieš dvi savaites, šeštadienį pranešė valstybinė televizija.

Pranešime cituojamas Energetikos ministerijos atstovas Mostafa Rajabi Mashahdi (Mostafa Radžabis Mashadis) sakė, kad Bušero elektrinė „atnaujino energijos gamybą“, atlikus reikalingus techninės priežiūros darbus.

M. R. Mashahdi daugiau detalių nepateikė, bet praeitą savaitę Irano branduolinės energijos departamentas nurodė, kad kad inžinieriai remontuoja sugedusį elektrinės generatorių.

Anksčiau šiais metais tarnybos perspėjo, kad Bušero jėgainę gali tekti uždaryti dėl JAV taikomų sankcijų, neleidžiančių Iranui įsigyti remontui reikalingos įrangos.

Bušero elektrinėje naudojamas Rusijoje, o ne Irane pagamintas branduolinis kuras; jėgainės darbą prižiūri Tarptautinė atominės energijos agentūra (TATENA). Ši Jungtinių Tautų agentūra pripažino žinant apie pranešimus dėl Bušero elektrinės, bet atsisakė juos komentuoti.

Bušero elektrinės, esančios prie Persijos įlankos šiaurinės pakrantės, statybos prasidėjo dar 8-ojo dešimtmečio viduryje, valdant JAV remtam šachui. Po 1979 metų Islamo revoliucijos jėgainė buvo ne kartą tapusi kovos veiksmų taikiniu per Irano ir Irako karą. Vėliau ją statyti baigė Rusija.

Jėgainė, kurios galia – 1 000 megavatų, patenkina tik nedidelę dalį Irano energijos poreikių. Šalyje vidutiniškai vartojama 64 000 megavatų elektros energijos.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS