Irano aukščiausiasis lyderis giria „konkurencingus“ rinkimus | Diena.lt

IRANO AUKŠČIAUSIASIS LYDERIS GIRIA „KONKURENCINGUS“ RINKIMUS

  • 0

Irano aukščiausiasis lyderis ajatola Ali Khamenei (Ali Chamenėjus) ketvirtadienį pagyrė praėjusio mėnesio rinkimus, kuriuose pergalė atiteko nuosaikių pažiūrų prezidento Hassano Rouhani (Hasano Rouhanio) šalininkams, paneigdamas kad rinkimams trūko konkurencingumo.

„Rinkimai tikrai buvo konkurencingi, – pareiškė A.Khamenei. – Įvairios partijos ir asmenys juose dalyvavo po skirtingomis vėliavomis... ir išreiškė savo pažiūras“.

Vasario 26 dienos rinkimuose buvo renkamas ne tik parlamentas, bet ir vadinamoji Ekspertų asamblėja – įtakinga aukščiausiąjį šalies lyderį skirianti dvasininkų institucija.

„Rinkimai buvo sveiki... visiškai priešingi, nei daug metų tvirtino mūsų priešai“, – sakė A.Khamenei, susitikęs su darbą baigiančiais asamblėjos nariais.

Jis paragino juos būti „budrius“ ir atlikti savo pareigą.

„Vienu žodžiu, Ekspertų asamblėja privalo likti revoliucinė, galvoti revoliucingai ir veikti revoliucingai“, – kalbėjo aukščiausiasis lyderis.

Šie rinkimai buvo pirmieji po Teherano istorinio susitarimo su pasaulio galiūnėmis branduoliniu klausimu sausio mėnesį, kai buvo panaikinta dauguma sankcijų Iranui.

Tūkstančiams kandidatų, tarp jų daugeliui reformų šalininkų, iš pradžių buvo neleista dalyvauti rinkimuose, bet vėliau dalis jų buvo sugrąžinta į kandidatų sąrašą.

Nors nė viena politinė grupuotė nelaimėjo daugumos vietų 290 vietų parlamente, rinkimai užbaigė konservatorių dominavimo laikotarpį.

H.Rouhanį palaikantis „Vilties sąrašas“, kuriam vadovauja reformistas Mohammadas Reza Arefas (Mohamadas Rėza Arefas), laimėjo 30 vietų parlamente.

H.Rouhani ir buvęs nuosaikusis prezidentas ajatola Akbaras Hashemi Rafsanjani (Akbaras Hašemis Rafsandžanis) užėmė trečią ir pirmą vietas asamblėjos rinkimuose Teherane.

Teherano rinkėjai iš parlamento pašalino du radikalių pažiūrų ajatolas, asamblėjos pirmininką Mohammadą Yazdi (Mohamadą Jazdį) ir Mohammadą Taghi Mesbah-Yazdi (Mohamadą Taghį Mesbą Jazdį), buvusio prezidento Mahmoudo Ahmadinejado (Mahmudo Ahmadinedžado) patarėją.

A.Khamenei taip pat pagyrė „labai malonų“ pralaimėjusiųjų kandidatų elgesį, kuris kontrastuoja su „gėdingu elgesiu tų, kurie nebuvo išrinkti per 2009 metų rinkimus, pradėjo susirėmimus ir tempė žmones į gatves“.

Reformų šalininkai sako, kad rinkimų rezultatai buvo suklastoti, o du pralaimėję jų kandidatai, Miras Hosseinas Mousavi (Miras Hoseinas Mousavis) ir Mehdi Karroubi (Mehdis Karubis), nuo 2011 metų yra kalinami namų arešto sąlygomis ir kaltinami „kurstymu maištauti“ prieš režimą.

Antras rinkimų į parlamentą ratas turėtų vykti balandžio mėnesį. Per jį paaiškės, kam atiteks likę 69 mandatai.

A.Khamenei dar kartą perspėjo dėl Vakarų „įsiskverbimo“ į šalį.

„Mes turėtumėme palaikyti santykius su visu pasauliu, išskyrus JAV ir sionistinį režimą, bet mes taip pat turime žinoti, kad pasaulis nėra tik Vakarai ir Europa“, – sakė jis.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS