Irano URM vadovas antradienį vyksta į Maskvą derybų dėl branduolinio susitarimo | Diena.lt

IRANO URM VADOVAS ANTRADIENĮ VYKSTA Į MASKVĄ DERYBŲ DĖL BRANDUOLINIO SUSITARIMO

Irano užsienio reikalų ministras Hosseinas Amiras-Abdollahianas (Hoseinas Amiras-Abdolahianas) antradienį vyks į Maskvą derybų, pranešė jo ministerija, praėjus kelioms dienoms po to, kai derybos dėl Irano branduolinio susitarimo įstrigo dėl naujų Rusijos reikalavimų.

H. Amiras-Abdollahianas „antradienį vyks į Maskvą“ tęsti diskusijų dėl branduolinio susitarimo, pirmadienį žurnalistams sakė URM atstovas Saeedas Khatibzadeh (Saidas Chatibzada).

Dešimt mėnesių Vienoje vykusiose derybose didžiosios valstybės priartėjo prie 2015 metų susitarimo dėl Irano branduolinės programos reguliavimo atnaujinimo. Tačiau derybos vėl sustojo Rusijai kovo 5 dieną pareikalavus garantijų, kad Vakarų sankcijos, įvestos po invazijos į Ukrainą, nepakenks jos prekybai su Iranu.

JAV valstybės sekretorius Antony Blinkenas (Entonis Blinkenas) atmetė Maskvos reikalavimus dėl garantijų kaip „neturinčius ryšio“, teigdamas, kad jie „tiesiog niekaip nėra susiję“ su derybomis.

Dabartinis derybų raundas prasidėjo lapkričio pabaigoje Austrijos sostinėje tarp Irano ir Jungtinės Karalystės, Kinijos, Prancūzijos, Vokietijos ir Rusijos. Vašingtonas šiame procese dalyvauja netiesiogiai.

2015 metais sudarytu susitarimu Iranui buvo sušvelnintos sankcijos mainais į šalies branduolinės programos apribojimus.

Tačiau 2018-asiais Jungtinės Valstijos tuomečio prezidento Donaldo Trumpo (Donaldo Trampo) sprendimu vienašališkai pasitraukė iš pakto. Vašingtonas taip pat grąžino skaudžias ekonomines sankcijas įvairiems šiitiškos respublikos sektoriams, įskaitant naftos eksportą.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS