Irano URM vadovas: derybos dėl branduolinio susitarimo atsinaujins „labai greitai“ | Diena.lt

IRANO URM VADOVAS: DERYBOS DĖL BRANDUOLINIO SUSITARIMO ATSINAUJINS „LABAI GREITAI“

Irano užsienio reikalų ministras penktadienį pareiškė, kad įstrigusios derybos dėl branduolinio susitarimo atsinaujins „labai greitai“.

„Šiuo metu peržiūrime Vienos derybų dokumentus ir netrukus Irano derybos su keturiomis plius viena šalimi vėl prasidės“, – žurnalistams Niujorke pareiškė Hosseinas Amiras-Abdollahianas (Hoseinas Amiras-Abdolahianas), turėdamas galvoje Jungtinę Karalystę, Prancūziją, Rusiją, Kiniją bei Vokietiją.

„Matome konstruktyvų derybų tipą, kuris lems apčiuopiamus patikrinamus rezultatus naujos Irano vyriausybės užsienio politikoje“, – per spaudos konferenciją JT Generalinės Asamblėjos kuluaruose kalbėjo iraniečių užsienio reikalų ministras.

Paklaustas, ką Irano diplomatijos vadovas turėjo galvoje sakydamas „labai greitai“, vienas aukšto rango iraniečių pareigūnas, norėjęs likti anonimas, nurodė, kad „tai gali reikšti kelias dienas, gali reikšti kelias savaites“.

„Kai tik baigsime peržiūrą, nešvaistydami laiko grįšime prie derybų stalo“, – teigė tas pareigūnas.

Europos Sąjungos tarpininkaujamos derybos prasidėjo balandį Vienoje, siekiant atgaivinti 2015 metais Teherano ir pasaulio galingųjų valstybių sudarytą branduolinį susitarimą. Šis paktas pakibo ant plauko, kai buvęs JAV prezidentas Donaldas Trampas (Donaldas Trampas) iš jo vienašališkai išvedė savo šalį ir grąžino sankcijas šiitiškai respublikai.

Diskusijos, kurių dalyviai mėgina įtikinti Vašingtoną sugrįžti į susitarimą, o Iraną – prie savo branduolinių įsipareigojimų, stringa nuo birželio, kai Irano naujuoju prezidentu buvo išrinktas ultrakonservatorius Ebrahimas Raisi (Ebrahimas Raisis).

2015 metais sudaryta branduoline sutartimi Iranui buvo siūlomas JT sankcijų švelninimas mainais į griežtus jo branduolinės programos ribojimus. Tačiau Teheranas, reaguodamas į D. Trumpo sprendimą pasitraukti iš susitarimo ir grąžinti sankcijas, palaipsniui atsisako vykdyti vis daugiau prisiimtų įsipareigojimų.

D. Trumpo įpėdinis Joe Bidenas (Džo Baidenas) leido suprasti esąs pasirengęs grįžti prie susitarimo, dėl kurio buvo deramasi, kai pastarasis dar ėjo viceprezidento pareigas JAV eksprezidento Baracko Obamos (Barako Obamos) administracijoje, o Iranui vadovavo nuosaikiųjų pažiūrų prezidentas Hassanas Rouhani (Hasanas Rouhanis).

Šį mėnesį Iranui su JT atominės energijos agentūra priėjus naują kompromisą dėl šalies branduolinių objektų stebėjimo, buvo atgaivintos viltys, kad bus prikelta ir branduolinė sutartis.

 

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS